„Děda nechtěl být fotografován, on žil a neměl čas se zastavovat.“ Vzpomínání na skokanskou legendu

6. říjen 2021

Kolega Pavel Petr si tentokrát do pořadu Setkání u mikrofonu pozval hned dva hosty, Šárku a Martina Klímovy. Martin je vnukem jedné z legend skoku na lyžích, Zdeňka Remsy. Jeho žena Šárka je fotografkou.

V sobotu 25. září otevřela vernisáž v prostorách Obecního úřadu ve Studenci výstavu fotografií mapující život bývalého skokana na lyžích Zdeňka Remsy, mimo jiné trenéra olympijského vítěze Jiřího Rašky.

Šárka a Martin Klímovi

Kdy začal Martina Klíma vnímat, jak výjimečného dědečka měl a co všechno pro něj Zdeněk Remsa byl? Jaké bylo první setkání Martiny s dědečkem svého muže? Jak blízko mají oba ke skoku na lyžích? Vracel se Zdeněk Remsa někdy ve svých vzpomínkách ke Grenoblu 1968 a triumfu Jiřího Rašky? Jaké měl koníčky a čemu se kromě skoků věnoval?

Výstava mapující sportovní kariéru Zdeňka Remsy byla zahájena ve Studenci. Proč právě tam? Kde a u koho se zrodil nápad na uspořádání výstavy fotografií, z jaké doby fotografie jsou, a bylo těžké je dát dohromady? A jak vznikala vzpomínková kniha? Poslechněte si v rozhovoru.

Zdeněk Remsa, bývalý skokan na lyžích a úspěšný trenér. Mimo jiné se jako aktivní závodník zúčastnil olympijských her ve Svatém Mořici. Jako trenér prakticky zformoval novou partu úspěšných skokanů, která získala přezdívku Remsa Boys. Mezi ně například patřili Motejlek, Hubač, Kodejška a hlavně olympijský vítěz Jiří Raška.

„Zdeněk Remsa: Legenda pro svět sportu ve skocích na lyžích, děda pro mě“ - to je výstava fotografií v prostorách Obecního úřadu ve Studenci. Potrvá až do 30. října. Je přístupná během otevírací doby úřadu.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.