Definitivní podobu asi nebudeme mít nikdy. S Hothouse o jejich chystané nahrávce

13. květen 2022

Mezinárodní, v Praze usazený ansámbl Hothouse vydává koncem května debutové EP Light was brighter u nezávislého vydavatelství Korobushka Records. Od dva roky starého noise punkového dema se podle prvních ukázek postupně propracovali k avantgardnějším polohám, připomínajícím například The Birthday Party. Ve Špíně jsme s kompletní sestavou probrali nejen jejich chystanou nahrávku, ale i jak se jim funguje na místní alternativní scéně.

V současné době kapela Hothouse čítá pět členů, k jádru, které tvoří kytarista a zpěvák Gregor a basačka Bianca, se postupně přidal bubeník Vitalii a trumpetista Sergei. Dorazil na koncert na garážích s kufrem, ve kterém měl trumpetu, tak jsem mu říkal: hustý, tak to musíme zkusit, popisuje jeho vstup do kapely Gregor. Posledním dosavadním přírůstkem se stal loni Martin, který je doplnil na druhou kytaru. Počátky Hothouse sahají do poloviny minulé dekády, původní sídlo Brno postupně členové opustili a přesunuli se za prací a studiem do Prahy.

První větší vlaštovka, kterou vyslali do světa, bylo zmiňované dva roky staré demo, nahrávané svépomocně na zkušebně. Light was brighter už se rozhodli nahrát ve studiu a vyjde na 10” vinylu na Korobushka Records. Obal si vzala na starost basačka Bianca, která stojí i za většinou vizuálu kapely.

Kromě Hothouse jednotliví členové působí v dalších kapelách, ať už se jedná o riot grrrl kapelu Tvø, punkové Katzo nebo projekt Dissipativ.

Budou se Hothouse dále rozrůstat a jak jim vyhovuje vícenástrojové obsazení? Proč se v jejich vizuálech často objevují filmové reference? Jak došlo ke spolupráci s Korobushka records? Kde a za jakých okolností nová nahrávka vznikala? Jak se jim podařilo jakožto mezinárodní kapele vyhnout se uzamčení v expatské scéně? V čem tkví výhoda jejich zdánlivé nezařaditelnosti? To vše a ještě mnohem víc se dozvíte ve Špíně s kapelou Hothouse ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.