Defragmentace - domácí divadlo

31. prosinec 2007

Nedávno jsem zažil něco zvláštního. Přišel jsem navštívit kamaráda, který sliboval, že mi ukáže domácí divadlo. Takové jsem prý ještě neviděl. A jaké bylo moje překvapení, když místo přípravy scény pouze zapnul počítač a nadšeně vykládal, že už je to skoro týden od posledního představení. Od této chvíle jsem se zařekl, že se nebudu pokoušet nic předvídat.

Nejdříve se na obrazovce objevila notoricky známá aplikace defragmentace disku, začala kontrola chyb, analýza rozložení segmentů a nakonec se spustilo samotné přerovnávání dat na disku. "Proč spouští defragmentaci a kdy už začne to divadlo?" ptal jsem se sám sebe, ale pak mi to - při pohledu na přeskakující a urovnávající se segmenty - došlo. Tohle už je ono.

A najednou přede mnou spadla opona nechápavosti a já začal vnímat tanec dat, vyjadřující naprosto jednoznačný vývoj od chaosu k řádu. Jako myšlenka scénáře to samozřejmě není nic nového ani hlubokého. Už naši dávní prapředci tento princip chápali, i když většinou spíše jako základ náboženství. Ale možná právě proto ona jednoduchost myšlenky působí o to silněji - jako dotyk rodové paměti a starodávných obřadů.

Defragmentace

Od té doby už jsem absolvoval další představení a vypozoroval několik dalších zajímavostí. Asi po půlhodině už se publikum obvykle rozděluje. Pasivní pozorovatelé pouze sledují vířivý tanec skládaných segmentů, kdežto ti aktivnější se často vydávají dopředu v čase a sledují překážky, které teprve bude třeba překonat. Přiznám se, že já osobně spíše jen nechávám před sebou ubíhat scénu a vychutnávám si ten vše prostupující klid.

Defragmentace

Anonymita jednotlivých segmentů-herců je naprostá, a snad jen skutečný odborník (po dlouhém pátrání) by dokázal prorazit její krunýř. Přesto i ve strojové nacvičenosti pohybu se občas objeví milisekundová výrazová pauza, dodávající konkrétnímu okamžiku nový rozměr. Pravda je, že necvičený divák toto nemusí vůbec zaregistrovat.

Defragmentace

A co napsat závěrem? Celá defragmentace by se asi dala shrnout do slov opakovatelná neopakovatelnost. Můžeme si ji totiž přehrát kdykoliv se nám zlíbí, ale pokaždé bude naprosto jiná. A navíc - čím delší bude pauza mezi jednotlivými představeními, tím zajímavější průběh bude mít to následující...

Přeji příjemnou podívanou!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.