Dělníci rekonstruují Vladislavský sál na Pražském hradě. Opravy se na ceremoniál 28. října nejspíš přeruší

5. říjen 2020

Pražský hrad je teď kvůli koronaviru skoro bez turistů, uvnitř historických budov je ale stejně živo. Pracují tam dělníci a restaurátoři, opravují mimo jiné i Vladislavský sál.

Dělníci ve Vladislavském sále tentokrát vyměňují okna. Specializovaná firma také z lešení čistí a opravuje stěny s historickými kresbami a vyměňuje okna. „Můžeme říci, že před 40 lety docházelo k lokálním opravám, ale k takto důkladné je to opravdu poprvé v historii. Tady nikdy nebyl ničebný zásah v rámci kreseb na zdi, ale vlivem toho běžného ruchu dochází k očištění,“ říká mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák. Dělníci ve Vladislavském sále začali pracovat loni a hotovo by měli mít na konci tohoto roku.

Na Pražském hradě pokračuje rekonstrukce Vladislavského sálu. Opravují se při ní především stěny a okna, práce by měly trvat až do konce roku 2020

Podle mluvčího Nováka zatím není jisté, jestli hrad bude letos pořádat státní vyznamenání. Pokud ano, tak se ale podle něj dá jednoduše lešení sundat a práce na oslavy přerušit. Prezident Miloš Zeman před týdnem řekl, že si dovede představit oslavu v rouškách nebo bez recepce ve Španělském sále. Zrušení této tradice podle jeho slov považuje za nerozumné a neuctivé ke státní tradici.

Rekonstruují i jiné části

Dělníci na Pražském hradě pracují třeba také ve Zlaté uličce, lešení je i na jižním průčelí Nového paláce, kde opravují fasádu. Nedávno dokončili také opravu parkánových hradeb nebo rekonstrukci největšího sálu na Pražském Hradě, toho Španělského. I kvůli těmto opravám žádá Kancelář prezidenta republiky navýšení rozpočtu, jednat by o tom měl podle mluvčího Nováka v úterý rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio