Demografka Dzúrová: Mobilní očkovací týmy by měly přijít za seniorem. Ne na něj čekat na náměstí

21. září 2021

Očkování proti covidu-19 se dostává do další fáze. Lidé  se mohou dostavit na aplikaci 3. dávky. Vláda tak reaguje na zprávy o klesající účinnosti vakcín v čase i na údaje o nižší účinnosti očkování proti variantě Delta. Řada lidí však není naočkována vůbec a v proočkovanosti nejrizikovější skupiny seniorů výrazně zaostáváme za řadou evropských zemích. Proč?

Očkování je nejlepší možností, jak zvládnout pandemii. Nyní vakcínu máme a lze ji využít. Bohužel u nás se to nedaří tak dobře jako v jiných evropských zemích, přitakává v pořadu Jak to vidí... demografka a členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace Dagmar Dzúrová.

Data ale mluví jasně. Například nejnovější studie americké CDC, což je centrum pro kontrolu onemocnění, uvádí, že riziko úmrtí je u neočkovaných 11krát vyšší a šance na hospitalizaci 10krát vyšší než u lidí očkovaných.

Ochrana nejzranitelnějších

Rozdíl je tedy obrovský. V řadě zemí se však na rozdíl od České republiky daří mnohem lépe očkovat nejrizikovější skupinu obyvatel, tedy ty nejstarší.

U nás ti nejstarší, kteří jsou ohroženi nejvíce, očkovaní nejsou. V kategorii 80 plus je u nás proočkováno pouze 80,5 %, zatímco třeba Dánsko, Portugalsko, Rakousko a další mají 100% proočkovanost už řadu měsíců.

Sociologové zjišťují důvody, proč tomu tak je. Dagmar Dzůrová je ale přesvědčena, že u nejstarších osob je na vině to, že pro ně bylo příliš složité dostavit se k lékaři nebo se registrovat. Doporučila bych obrácený postup, tedy s pomocí registrů všechny kontaktovat a všem vakcínu nabídnout.

K seniorům domů

Pomoci by mohly mobilní očkovací týmy, které objíždějí méně dostupné regiony, zejména ty příhraničí, kde je proočkovanost nejnižší.

Myslím si ale, že je potřeba úsilí ještě zvýšit. Mobilní očkovací týmy očkují lidi na náměstích nebo někde v obcích. Mohly by ale být aktivnější a za těmi nejstaršími by mohly dojíždět přímo domů, uzavírá demografka.

Další témata rozhovoru: očkovací kampaň v České republice; demografické stárnutí populace; demence a mentální trénink pro udržení duševní kondice.

Spustit audio

Související