Den dětské onkologie. „Úspěšnost léčby je 85 procent, snad se posuneme ještě dál,“ doufá lékařka

Den dětské onkologie připadá na 15. únor. Lékaři během něj představují moderní způsoby léčby. I díky nim se v Česku podle národního onkologického registru uzdraví až 85 procent dětských pacientů. Víc než polovina se léčí na Klinice dětské hematologie a onkologie ve Fakultní nemocnici v pražském Motole. Po celou dobu tam s nimi mohou být i jejich rodiče. 

„To, že je Bětuška teď označovaná jako zdravé dítě, je pro nás hrozně velký dar,“ říká Markéta Nová. Její pětiletá dcera se po roce a půl uzdravila z nádorového onemocnění.

„Dnes jsme tu opravdu poslední den, což pro mě bylo velké překvapení. Člověk na onkologii má nějaký deadline, bod, ke kterému se dostane. A to, co je za tím, neřeší. Světlo, které jsem na konci tunelu neviděla, teď už mám.“

Čtěte také

Bětka měla takzvaný neurooblastom, nádor vycházející z tkáně nervových buněk. Obvykle se projeví právě u dětí předškolního věku, popisuje přednostka Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Praze–Motole Lucie Šrámková.

„Je to jedno z těch velmi komplikovaných onemocnění, protože v rámci léčby využijeme téměř všechny léčebné možnosti, které máme. Velmi důležitá jsou chemoterapie i chirurgie. Využíváme i léčbou monoklonálními protilátkami, cílenou léčbu. Takže je to léčba extrémně dlouhá, extrémně náročná. Kombinací těchto postupů se přece jenom daří ty výsledky vylepšovat,“ vysvětluje lékařka.

Kdo může vstoupit do registru dárců kostní dřeně?

  • věk od 18 do 40 let věku (do 41. narozenin)
  • výborný zdravotní stav
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
  • hmotnost více než 50 kg
  • veřejné zdravotní pojištění platné v ČR

Škola on-line a optimismus

Vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním u dětí jsou akutní leukémie, následované nádory mozku.

„Přestože se hodně mluví o nových cílených lécích, pořád je základem léčby akutní leukémie chemoterapie, ale přidávají se cílené léky, abychom léčbu ještě vylepšili a také souběžně s tím snížili toxicitu léčby. To, jaké nežádoucí účinky ta léčba má,“ dodává Lucie Šrámková.

Na pokoj leží osmiletý Radek, zrovna je zapnutá škola on-line. „Máme úžasnou paní učitelku, Ráďa je druhák. Každé ráno zapne ve třídě kameru a my jsme tak součástí výuky celý den,“ těší Radkovu maminku Karolínu.

Čtěte také

Její syn se v Motole léčí s akutní leukémií, teď čeká na transplantaci kostní dřeně od nepříbuzného dárce.

„Píše úkoly, dělá všechno, jak kdyby byl ve třídě. Nezameškává a je takový náš stimul, ať se děje, co se děje. Teď bojujeme s nějakou virózou, ale snažíme se to udržet, protože opakovat ročník by se mu určitě nelíbilo,“ přibližuje paní Karolína.

Sedmého března nastupujeme na Transplantační oddělení, kde začnou přípravné ,chemojízdy‘, jak tomu říkáme. 16. března bude samotná transplantace, popisuje Radkova maminka, která ani v nelehkých chvílích neztrácí optimismus.

„Tady ani nic jiného nepřichází v úvahu. Myslím si, že celé patro je na tom úplně stejně, každý s trochu jiným příběhem. Je to naše jediná cesta, jediná šance se uzdravit,“ vysvětluje.

85procentní úspěšnost léčby

Diagnóza onkologického onemocnění u malých dětí má ve většině případů dobrý konec. Aktuálně je úspěšnost 85 procent.

„To, co nás nejvíc bolí, jsou situace, kdy to nejde a nefunguje. Po malých krůčcích se ale přece jenom posouváme. Doufáme, že se posuneme z těch 85 procent dál,“věří v ještě vyšší úspěšnost léčby přednostka Kliniky dětské hematologie a onkologie Lucie Šrámková.

autoři: Andrea Skalická , agf
Spustit audio

Související