Denně projede po dálnici D1 u Prahy přes 100 tisíc aut. Přibývá hlavně nákladních aut a kamionů

26. leden 2022 11:44

Intenzita dopravy v Česku stále roste. Ukazují to data Ředitelství silnic a dálnic z pátého sčítání dopravy. Na silnicích se zvýšil především počet kamionů. Nejhustší doprava je v okolí Prahy – zejména na dálnici D1.

Nevytíženější silnicí v Česku je dálnice D1. Potvrdilo to už páté sčítání dopravy, které provedlo Ředitelství silnic a dálnic. Na hlavních dálničních úsecích zhoustla doprava za posledních pět let v průměru o deset procent. Přibylo osobních aut, nejvíc však kamionů.

Celostátní sčítání dopravy 2020

Nejvytíženějším úsekem dálnice D1 je úsek v Praze u Chodova a pak ještě mezi sjezdem na Pražský okruh a sjezdem na Říčany, kde za 24 hodin projede přes 100 tisíc vozidel. „Intenzity jsou vysoké i na obchvatu Prahy mezi dálnicí D5 a Barrandovem. I zde je ten úsek nedostačující,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Přetížená doprava je také podle jeho slov na dálnicí D10 u Prahy nebo na D5 mezi Berounem a Prahou. Asi desetiprocentní nárůst byl zaznamenán u osobních aut. Horší už je to s kamiony, jejich počet za pět let vzrostl o víc než 20 procent.

Celostátní sčítání dopravy 2020

Silničáři chtějí nejzatíženější úseky rozšířit nejméně na šest pruhů v každém směru. První bude na řade obchvat Brna, vysvětluje generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Následovat by měl úsek mezi Barrandovem a dálnicí D5.

Postupně by měly být rozšířeny alespoň na tři pruhy všechny hlavní výpadovky z Prahy. Mezi nimi je například D10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví.

Jak se sčítá doprava 

A jak sčítání dopravy probíhalo? Je to celkem jednoduché. Dělá se hlavně ručně a to pomocí mobilní aplikace, která je online spojena se serverem. V současné době je podle Ředitelství silnic a dálnic téměř 6.500 sčítacích úseků  Na dálnicích jsou pak automatické sčítače, které zaznamenávají průjezd vozidel.

Celostátní sčítání dopravy 2020

Výsledky mají sloužit jako podklad pro přípravu dopravních staveb a rozhodování centrálních institucí i krajů.

autoři: Luděk Hubáček , Von
Spustit audio