Denní konzumace masa zatěžuje životní prostředí, varují vědci v rámci kampaně „Bezmasé pondělí“

3. prosinec 2018

Iniciativa Meatless Monday vznikla už před 15 lety v USA. Teď se k ní oficiálně připojila Česká zemědělská univerzita.

Vědci a studenti z Fakulty tropického zemědělství nabádají k omezení masitých pokrmů na běžném jídelníčku. Výzkumy totiž ukazují, že živočišná výroba výrazně zatěžuje životní prostředí.

„Jako Fakulta tropického zemědělství chceme akcentovat témata, která hovoří o tom, že v dnešní společnosti dochází k nadměrné spotřebě přírodních zdrojů, která pak úzce souvisí s klimatickými změnami,“ vysvětluje děkan Jan Banout.

Je dnes vědecky dokázáno, že oblast živočišné produkce má zásadní dopady na změnu klimatu.
Jan Banout

Lidé si často neuvědomují, co všechno živočišná výroba vlastně obnáší – většinu tuzemské produkce kukuřice, pšenice nebo ječmene zkonzumují zvířata a z odpadu, který po nich zbyde, se uvolňuje množství skleníkových plynů.

Abychom planetě Zemi skutečně ulehčili, měli bychom příjem masa snížit o 75-90 %. Vědci jsou ale realisté, a tak apelují na lidstvo, aby pro začátek vyzkoušelo maso vynechat alespoň jednu týdně.

Neměli bychom prý zapomínat, že ani naši předkové ho nejedli každý den. Jídla jako svíčková nebo vepřová pečeně byly recepty ryze sváteční.

autoři: Martin Srb , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.