Depresi nevyběháte. Sebevědomí ale sport může posílit

8. prosinec 2022

„Pohyb může být součástí doplňujících režimových opatření, těžkou depresi ale nevyléčí,“ říká sportovní psycholožka Kateřina Vejvodová. Přiměřená fyzická aktivita podle ní může působit podpůrně, ale pohyb sám o sobě těžké psychické problémy nezažene. „Co se týče například poruch příjmu potravy, tam může být vrcholový sport spíš spouštěčem, než řešením.“

V doprovodném rozhovoru k šestému dílu podcastové série Krása se Linda Bartošová ptá na souvislosti mezi sportem a psychickou pohodou nebo sebevědomím. V rozhovoru se sportovní psycholožkou Kateřinou Vejvodovou rozebírá, kde jsou hranice mezi zdravou a přehnanou fyzickou aktivitou. Poslechněte si, kdy jsou estetické cíle v rámci tréninku ještě pozitivní motivací a kdy už je intenzivní cvičení s vidinou vysněného těla problematické.

Čtěte také

„Co se týče poruch příjmu potravy, riziko je zvlášť u sportů, kde probíhá vážení, nebo tam, kde je fyzická krása těla důležitým estetickým aspektem. Může tam dojít k nastartování obtíží, sportovkyně může třeba začít o jídle přemýšlet jinak a víc, než by měla,“ popisuje Vejvodová. U poruch příjmu potravy je podle ní zásadní obrátit se na odborníky a hledat kořeny problému v hloubce psychiky.

Poslechněte si, jak je fyzický pohyb provázaný s duševním naladěním a jaké dechové techniky pomáhají k většímu sebevědomí a duševní pohodě.

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související