Desetitisíce seniorů zatím na očkování marně čekají, praktici stále nemají dostatek vakcín

Každý druhý senior nad 80 let je už plně naočkovaný proti onemocnění covid-19. Vyplývá to z víkendových statistik ministerstva zdravotnictví. Desetitisíce lidí z nejrizikovějších skupin ale nadále na očkování čekají.

V Česku je asi 440 tisíc lidí starších 80 let, aspoň jednu dávku už má přes 70 procent z nich. V tuto chvíli asi 70 tisíc lidí buď už má termín očkování, nebo na něj stále ještě čeká. To se týká výrazně větší části z tohoto počtu. Lidé starší 80 let se spolu se zdravotníky jako nejvíc prioritní skupina obyvatel začali očkovat už před čtvrt rokem.

Rychlost očkování

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Tempo očkování jako takové poměrně významně zrychluje. Minulý týden ve čtvrtek se vůbec poprvé od začátku očkování podařilo naočkovat přes 70 tisíc lidí v jeden jediný den. Ve všední dny jsme se dostali na průměr 65 tisíc naočkovaných.

Stále to není slibovaných 100 tisíc denně, do Česka ale mělo v dubnu dorazit o milion vakcín méně, než ministerstvo zdravotnictví odhadovalo. Tyto počty nyní částečně napraví mimořádné dodávky společnosti Pfizer, která do Česka pošle v příštích týdnech a měsících přes milion vakcín navíc.

Praktiky trápí nedostatek vakcín

Přesto v Česku zůstávají desetitisíce seniorů bez termínu k očkování. Hlavním důvodem bude patrně nedostupnost vakcín u praktických lékařů. U nich na vakcínu čeká přes 40 tisíc lidí starších 80 let.

Čtěte také

Rozdělení vakcín bylo dosud hodně nespravedlivé mezi očkovacími centry a ordinacemi, k praktikům se také zatím ještě nedostaly vakcíny od firmy Johnson & Johnson. Čeká se na prošetření šesti případů krevních sraženin na skoro sedm milionů naočkovaných lidí ve Spojených státech. 

K praktikům hromadně zatím nemíří ani vakcíny firmy AstraZeneca. Dodávky jsou nižší, než ministerstvo zdravotnictví očekávalo. Praktici zatím ve větším nemají ani vakcíny společnosti Pfizer, byť Evropská léková agentura před několika týdny umožnila jejich skladování po 14 dní v obyčejných mrazácích.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související