Designérka Anna Marešová o syndromu vyhoření: Na Kostarice jsem znovu hledala sama sebe

11. červen 2021
Rozhovor VR a MM

„V lednu jsem si uvědomila, že mě nic nebaví. Nebavilo mě vstávat a věci mi začínaly být jedno. Nemohla jsem si najít nic, na co bych se těšila. Jediná cesta byla odjet pryč. Jenže ani po měsíci na Kostarice jsem nebyla schopná čerpat energii a probudit se čerstvá. Nakonec jsem tam zůstala do doby, kdy mi bylo dobře. Trvalo to čtyři měsíce,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy designérka Anna Marešová.

„Udržitelnost je pro mě pořád na prvním místě. I náš menstruační kalíšek ctí tuhle zásadu. Proto jsme s ním přišli v době pandemie. Mám pocit, že spousta lidí začala přemýšlet trochu jinak,“ vysvětluje designérka výrobu originálního menstruačního kalíšku, za který byla nominována na letošní Ceny Czech Grand Design.

„Těší mě, když si můj podcast, ve kterém se bavím se ženami o menstruaci, poslechne muž. Například mi volal kamarád, který má třináctiletou dceru. Děkoval mi za to, že právě díky mému podcastu správně vykomunikoval téma první menstruace,“ říká o svém podcastu Přiznej barvu.

Designérka Anna Marešová

O Anně Marešové

Anna Marešová je designérka a propagátorka myšlenky udržitelného designu. Vystudovala produktový design na fakultě umění a designu na univerzitě v Ústí nad Labem a na University of Derby v Anglii. Za bakalářskou práci Tramvaj pro Prahu obdržela cenu Národního technického muzea i prestižní cenu na Biennial of Industrial Design v Lublani. V roce 2012 založila studio Anna Marešová designers. V roce 2016 obdržela za sadu intimních produktů pro ženy Whoop.de.doo prestižní cenu Red Dot Design Award. V roce 2019 byla stejnou cenou oceněna i Annou navržená tramvaj T3 Coupé. Letos byla nominována na cenu Czech Grand Design za další produkt z jejího studia – tentokrát menstruační kalíšek – a v anketě nakonec skončila druhá.

Jaký nejsilnější příběh si Anna Marešová přivezla z Kostariky? Jak si plánuje udržet pomalejší tempo i po svém návratu do pracovního režimu? Který konkrétní produkt by chtěla vyrobit? Kupují si erotické pomůcky i muži? Kde pro své originální produkty hledá inspiraci? A proč jsou pro ni umělecké ceny důležité? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka