Desítky let plánovaná stavba tramvajové tratě Divoká Šárka – Dědinská byla zahájena. Vznikne i parkovací dům

14. červenec 2022 11:00

Pražský dopravní podnik začal stavět novou tramvajovou trať z Divoké Šárky na Sídliště Dědina. Plánoval ji několik desítek let. Hotová by měla být už na konci příštího roku. Kromě nových kolejí a zastávek tam navíc vznikne i parkovací dům pro stovky aut.

Nové koleje se napojí Evropskou ulicí na stávající smyčku v zastávce Divoká Šárka, pak se stočí do ulice Vlastina, říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě:

„Trať je dlouhá celkem 2,3 kilometru, bude tam pět párů zastávek, je výjimečná i tím, že se tam nově vysadí 170 stromů. Bude to skutečně zelená tramvajová trať i se zeleným tramvajovým tělesem, které bude mít i automatické zavlažování.“

Dělníci ale nebudou pracovat jenom na budování nové trati. „V rámci té stavby bude dopravní podnik vlastně přebudovávat celou ulici Vlastina, včetně chodníků, výsadby, překládky všech možných inženýrských sítí,“ doplňuje generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Nová trať i parkovací dům

Prodloužení tramvajové trati na Sídliště Dědina plánovala Praha desítky let, už od dokončení stavby sídliště v 70. letech minulého století. Aktuální příprava trvala 12 let, proti byli i někteří místní kvůli obavě z úbytku zeleně a parkovacích míst. Kromě nových stromů tak město současně s tratí vybuduje i nový parkovací dům.

„Bude sloužit hlavně místním, rezidentům, ten parkovací dům bude mít celkem 290 parkovacích míst a měl by se otevřít zároveň s dokončením tratě,“ přibližuje Adam Scheinherr.

Vizualizace nové tratě Divoká Šárka – Dědinská

Práce na stavbě trati si vyžádají i dopravní omezení, magistrát a silničáři je teprve upřesní. Na začátku roku bude ale nejspíš část Evropské ulice svedená do jednoho pruhu v každém směru. Nová trať i parkovací dům mají být hotové na podzim 2023.

Spustit audio