Desítky policistů, strážníků a hasičů převzaly medaile při oslavách 28. října v Hradci Králové

29. říjen 2019 10:41

Česko slavilo vznik samostatného státu, sto jedna leté výročí si připomněly i lidé v Hradci Králové. Na Masarykově náměstí v centru města si pro ocenění za dlouholetou práci došly také desítky hasičů, policistů nebo strážníků hradecké Městské policie. 

Odpolední část programu zahájilo položení věnců a květin k pomníku T. G. Masaryka.

Primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS pak ve svém projevu připomněl mimo jiné i to, že je třeba si výročí 28. října stále připomínat
„Slavíme 101. výročí vzniku Československa. Važme si této události, važme si toho, že žijeme v samostatné, nezávislé, demokratické a svobodné zemi."

Desítky policistů, strážníků a hasičů převzaly medaile u příležitosti oslav 28. října v Hradci Králové

Součástí odpoledního programu na Masarykově náměstí bylo i předávání medailí policistům, strážníkům a hasičům. Oceněni byli ti, kteří již odsloužili desítky let a za jejich práci jim přihlížející veřejnost zatleskala.

Podle ředitele hradecké městské policie Miroslava Hlouška byl právě potlesk přítomných další, skoro stejně důležitou odměnou pro oceněné.
„Pokud si vezmete, že městská policie je vnímána jako složka, která by měla vykonávat represi a prosazovat záležitosti, které často nejsou příliš oblíbené, tak pokud sklidí takový potlesk, potom si myslím, že to opravdu zaslouží obdiv."

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD poděkoval všem oceněným, ale nejen jim. Zmínil se také o dalších, tentokrát neoceněných záchranářích, policistech nebo hasičích. A vlastně nejen o nich.
„Ono poděkování by mělo jít všem, kteří dělají něco navíc. Ve svém volném čase dělají něco pro ostatní. Oni to dělat nemusí, ale myslím si, že to je současně také odkaz 28. října. Že bychom měli tyto věci vnímat."

Večer město ocenilo čtrnáct dalších osobností

V prostorách hradecké filharmonie proběhlo večer předání ocenění dalším 14 osobnostem.

„Jedná se o osobnosti, které jsou vzorem a inspirací pro mladší generace. Jsou mezi nimi sokolové, skauti, pedagogové, zakladatelé významných kulturních akcí ve městě. Hradec Králové tak jim chce poděkovat a ocenit jejich práci," říká mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Desítky policistů, strážníků a hasičů převzaly medaile u příležitosti oslav 28. října v Hradci Králové

Jedno ocenění bylo předáno In memoriam. A to skladateli dlouhodobě spolupracujícímu s Filharmonií Hradec Králové, panu Josefu Vodákovi.

Podle primátora Alexandra Hrabálka jsou medaile města ve správných rukou.
„Ti ocenění jsou skutečně vyznamenáni za to, co udělali. Ne, že s někým kamarádí."

Na závěr večera potom zazněla Symfonie číslo 8 G dur skladatele Antonína Dvořáka v podání hradeckých filharmoniků.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související