Deskovky roku: Monumentální edice Střetu civilizací, oddechová Kaskádie i prohnilý kult Cave Evil

20. prosinec 2021

Jak se dobře zabavit při lockdownu a zároveň se i socializovat, když jsou zavřená divadla, kina, galerie a kluby? Moderní deskové a karetní hry bez diskuze vytěžily z uplynulých dvou let maximum. Česká vydavatelství se konečně přestala bát lokalizovat komplexní, časově náročné a drahé hry a zároveň nebýt ve skluzu za světovým trhem s vydávanými novinkami.

Ve specializovaných deskoherních obchodech si dnes už vybere každý – od geeků a hardcore hráčů přes milovníky party her až po páry nebo rodiče s malými dětmi (před)školního věku. Čím dál častější už je také možnost předobjednat si u českého vydavatele hru ve stejnou dobu, kdy se teprve zafinancovává na některém ze světových crowdfundingových portálů.

Kromě tipů na konkrétní hry zmiňuje fakt, že český trh pomalu, ale jistě dohání ten světový, i šéfredaktor herního portálu Deskofobie Petr Čáslava. „V letošním roce vyšla řada titulů ukazující sílu našeho trhu. Ať už je to kultovní hra Cave Evil, jejíž české verze jsme se dočkali po deseti letech od originálního vydání, nebo Conflict of Heroes: Bouře oceli, první ryze žetonková válečná simulace, která dává možnost prožít bitvy 2. světové války v detailním měřítku.“

Deskoherní recenzent Kubrt vyzdvihuje monumentální edici civilizační hry Střet civilizací, která pod názvem Clash of Cultures vyšla už v roce 2012, ale českého vydání jsme se dočkali právě až letos. „Tahle hra skvěle zprostředkovává zážitek a atmosféru slavné počítačové hry Civilizace, kde se pomocí průzkumu, obchodu, rozvoje technologií a výstavby měst snažíte stát tou nejlepší a nejsilnější civilizací.“ O úspěchu Střetu civilizací na českém trhu svědčí i fakt, že se i přes vyšší cenu velmi rychle prodává a v příštím roce ji čeká dotisk.

Které další tituly vyšlé v roce 2021 zmiňuje čtveřice oslovených recenzentů a vydavatelů? V jaké hře se musíte postarat o přežití primitivní formy života a která deskovka má neopakovatelnou poetiku? Je deskovková podoba aktuálního filmového hitu Duna propadák nebo jasná herní volba? Poslechněte si celé shrnutí roku 2021 ve světě deskovek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka