Děsy, běsy a posedlosti slavných spisovatelů. Omeletky Haliny Pawlowské

28. únor 2021

Halina Pawlowská dnes nabídne Omeletky lehce pikantní. Se svými kamarády na telefonu si bude povídat o divných posedlostech, běsech, děsech a katastrofách slavných spisovatelů. Monika Absolonová prozradí recept na květákové placičky a také to, koho ze slavných by pozvala na večeři.

Občas můžeme mít pocit, že slavní spisovatelé, jejichž díla nás nekonečně fascinují, jsou nedotknutelné sochy z mramoru. Byli to ale lidé z masa a kostí jako my ostatní – se všemi svými posedlostmi, strachy a podivnostmi.

Bůh pomoz mé mizerné duši

Třeba takový Edgar Allan Poe, jehož báseň Havran je celosvětově proslulá. Režisér Hitchcock se Poem několikrát inspiroval, protože nikdo jiný nepsal tak ponuře jako on. A není se čemu divit. Jeho život byl ponurostí plný.

Jako malé dítě osiřel. Bál se tmy. Jeho učitel matematiky, aby ušetřil za nákup učebnic, vedl hodiny na hřbitově a žáci se učili počty tak, že odčítali a sčítali data na náhrobcích. Pil tvrdý alkohol, dlužil peníze a jeho milá mu zemřela na tuberkulózu.

Smůla ho ale pronásledovala i po smrti. Do náhrobku nad jeho hrobem totiž vjel vykolejený vlak, a Poe proto až do roku 1875 odpočíval pod cedulí s číslem 80. Mimochodem jeho poslední slova prý zněla: „Bůh pomoz mé mizerné duši!“

Karlovi bych upekla tvarohové buchty

V době covidové se lidé baví různě. Například zpěvačka Monika Absolonová začala denně vařit na sociálních sítích. Dnes zrovna chystá k obědu květákové placičky. Ke květáku přidáme mrkev, cibuli, celer, strouhanku a vajíčka a smažíme na sádle.

Na večeři k sobě domů by pozvala Karla Gotta. Moc ráda by si s ním totiž popovídala o všem, na co se ho nestačila zeptat během chvil, kdy se potkávali. Vím, že měl Karel rád sladké, takže bych mu určitě upekla tvarohové buchty.

Malý vzrůstem, velký svojí chutí

Vyhlášený apetit měl spisovatel Honoré de Balzac. Měřil pouhých 160 centimetrů, ale jenom jako předkrm prý dokázal sníst padesát ústřic najednou. Jeho fantazie mu pomáhala překonávat hlad. Nakreslil na stůl obrysy talířů a podnosů, vepsal do nich názvy pokrmů a pak silou své představivosti „pojídal“ všechno, co bylo na stole napsáno. Přitom ohlodával suchý chleba.

Byl nesmírně vytrvalý, psal až patnáct hodin denně a údajně vypil až padesát šálků kávy denně. Se stejnou vášní jako jídlo miloval i ženy.

S kterým slavným spisovatelem by se chtěla setkat Iva Hüttnerová? Koho z osobností si oblíbil Arnošt Goldflam? A s kým by šla na drink zpěvačka Bára Basiková?

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související