Dětem nabízíme víc, než potřebují. Měli bychom to obrátit, vybízí rodiče psychoterapeutka

6. září 2020

Jak dnešní mladá generace vnímá osobní zodpovědnost? Jak se vztahuje ke generaci starší?  A za jakých podmínek je možná vzájemná mezigenerační tolerance v současné éře technologického boomu?

Čtěte také

„Mladá generace je čím dál tím asertivnější, dokonce někteří z té poslední vysloveně terorizují své rodiče. Ti ale nevědí, co s tím dělat,“ říká v pořadu Leonardo Plus psychoterapeutka Magdalena Frouzová.

Na starší ti mladí nahlížejí jako na lidi minulosti, kteří nemají co říct a neměli by se plést do jejich světa a cílů. „Hlavně by měli pomáhat, takže si všimněte, že mileniálové a generace po nich už často z domova neodcházejí. Žijí doma a vyžadují péči, přestože by  měli pracovat,“ tvrdí. 

Jde podle ní ale především o problém rodičů, kteří je neumějí přivést k odpovědnosti tak, jak tomu bylo dřív. „Velice často říkám rodičům: ‚Vy dítěti zajišťujete život. Necháváte ho žít, ale neumíte z něj vymoci, aby taky něco dělalo.‘ Všimněte si, že rodiče mají čím dál měně možností, jak dítě k něčemu přinutit.“

Dětem nabízíme víc, než potřebují. Měli bychom to obrátit – děti mají žádat, my jim poskytovat.
Magdalena Frouzová

Sebestřednost a individualismus 

Jak čas běží, jsou lidé stále individualističtější a sebestřednější a je jim úplně jedno, jak je bude okolí brát. „Vidí se jako princové, kteří se něco naučili, něco umí. A taky se tím chlubí,“ všímá si Frouzová.

Čtěte také

„Takže takový třicátník, čtyřicátník chce být úspěšný. Jako úspěch vidí, když je člověk rychlý a pohotový, což starší lidé nejsou. U nich má spíš pocity jako ,vrať se do hrobu´. Dokonce si libuje, když se mu jako šéfovi podaří obnovovat svůj tým,“ dodává.

Mladší generace není ochotná se svému okolí přizpůsobovat, konstatuje Magdalena Frouzová. „Musíme počítat s tím, že jsou sebestřední. Takže když se stanou šéfy, tak hlavně proto, aby uplatnili svůj názor. Názory druhých je nezajímají.“

Odpovědnost? Jen k sobě

Předválečná generace byla mnohem víc vedena k odpovědnosti, soudí psychoterapeutka. „Dnes se věnujeme mladé generaci neúměrně víc, než se kdy rodiče svým dětem věnovali. A to nemluvím o tom, že dnešní děti mají ohromné možnosti se vzdělávat. Taky mají víc příležitostí jít za tím, co chtějí vědět.“ 

Můžeme vidět, jak lidé zneužívají jeden druhého. Ale můžeme je také učit, co to zneužívání je. Proto apeluji na rodiče, aby se nenechali zneužívat. Je to cesta do pekla.
Magdalena Frouzová

„Odpovědnost však existuje nejen vůči sobě, ale i druhým. A tím, jak se nová generace pohybuje v sebestřednosti, tak pracuje jen na sobě,“ pokračuje. „Sportují ne proto, že by je to bavilo, ale aby byli zdraví nebo aby dobře vypadali. Taky rádi ,pěstují´ čistotu ducha nebo mysli.“

Zároveň se vyhýbají závazkům – neuzavírají sňatky, a když mají děti, tak pro muže často není problém se o ně přestat starat. 

Dá se očekávat, že společnost se v budoucnu pravděpodobně rozdrobí, míní Magdaléna Frouzová. „Budou tu ti, kteří žijí úplně odtrženi od světa, ve svých virtuálních ulitách. A pak takoví, kteří na sobě nějak zapracují. Ale mladí se dnes chtějí především bavit, a to hned tak nezměníme,“ varuje.

Jak internet a sociální sítě ovlivňují dnešní mladou generaci? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.