Děti jsou cesta k dospělým, shrnuje působení ve vyloučené lokalitě Janov umělkyně a sociální pracovnice Bára Bažantová

7. listopad 2022

Kniha Hoří chemička, něco si přej, vychází z deníku, který si psala umělkyně a sociální pracovnice Bára Bažantová během měsíčního pobytu v komunitním centru Libuše na litvínovském sídlišti Janov. „Nemít očekávání byla naše strategie. Držely jsme se toho, že to prostředí neznáme, nevěděly jsme předem, co je tam třeba. Nechtěly jsme vytvářet domněnky a kategorie bez prožité zkušenosti,“ popisuje počátek projektu antropoložka Lenka Podroužek Polčová.

Projekt vznikl na popud iniciativy pro současné umění tranzit.cz, hlavním zadáním byl výběr vyloučené lokality na severu Čech. „Jinak to bylo hodně otevřené ve smyslu, jak tam budu pracovat a co vytvořím. Během toho měsíce jsme s Lenkou připravovaly různé aktivity pro lidi, kteří tam žijí, mělo to hlavně vzdělávací a kulturní charakter. Ze svých deníkových zápisků jsem potom napsala knihu Hoří chemička, něco si přej,“ vysvětluje Bažantová. „Libuše má do budoucna fungovat jako komunitní centrum, ale všechno je otázka peněz,“ dodává.

Program nakonec Bára s Lenkou zacílily na společné zážitky a aktivity. „S dětmi jsme se dostávaly blíž k jejich rodičům, kteří do Libuše ze začátku moc nechodili. Ke konci měsíce už ale k Báře začali být důvěřivější, ten posun jsme zaznamenaly i v tak krátkém časovém úseku,“ říká Lenka. Bára ji doplňuje: „Svět dětí je mnohem víc bezprostřední i díky ne tak velkým negativním zkušenostem s okolím. Děti mají nejméně nedůvěry a skrz ně je cesta, jak se dostat do kontaktu s maminkami. A ty zase, jak se dostat dál.“

Co bylo během loňského zářijového pobytu v Janově pro Báru a Lenku největší výzvou? A dodala by Bára po roce něco do závěru knihy? Poslechněte si celý rozhovor o knize Hoří chemička, něco si přej.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.