Děti nedostatek peněz dost prožívají. Někdy ale stačí vystoupit ze sociální bubliny, míní psycholožka

23. listopad 2021

Problémy s penězi se dotýkají i dětí. Dá se žít bez pořádného mobilu a značkového oblečení? Jak to ovlivní naše sebevědomí a vztahy v rodině?

Možná jste už někdy řešili, že mají spolužáci značkové oblečení a nejnovější typ mobilu a vy ne. Chtěli byste to samé, co mají oni, ale doma jsou peníze potřeba na jiné věci? Jste z toho smutní a máte pocit, že jste v tom sami?

Máme se dobře ale...

„Holky a kluci to hodně prožívají,“ říká o nedostatku peněz psycholožka Bára Downes, „Velice vnímají, když jsou na tom jinak než většina spolužáků. Být jiný a být tím ve skupině nápadný může být hodně obtížné.“

Čtěte také

To, co takoví lidé prožívají, je přirozené a rozhodně v tom nejsou sami. V naší zemi se nám žije moc dobře. Většina z nás nemusí řešit nedostatek jídla, máme co na sebe a nemusíme v dětství pracovat v továrnách jako v některých jiných zemích. Pocit, že nemáme tolik co ostatní ale i tak trápí spoustu lidí.

Přestože je většina z nás dobře zajištěná, peníze i tak často rozhodují o tom, jaké postavení máme. „A to je ten kámen úrazu,“ varuje Bára, „Hodně sledujeme, kdo má víc, kdo má míň. Někteří peníze zneužívají, aby se vytáhli a předvedli.“

Hodně, nebo málo? Hlavně, ať mají stejně

Peníze mají zkrátka velkou moc. A je těžké, aby to na nás nepůsobilo. Zajímavé ale je, že podle výzkumů je hlavně důležité, kolik toho mají lidé okolo. „Lidem až tak nezáleží na tom, jestli mají hodně nebo málo, důležité je, aby ti kolem měli stejně. Když já mám málo, cítím se dobře, když mají ostatní také málo,“ vysvětluje psycholožka.

Je pro nás zkrátka přirozené, že se srovnáváme s okolím. A pokud se nějak lišíme, začneme o sobě pochybovat. Vlastně to tedy ani tak nejsou ty drahé věci, po kterých toužíme, ale spíše se chceme vyrovnat ostatním, nevyčnívat a patřit do skupiny. 

Někdy se klukům a holkám uleví, když opustí sociální bublinu, kde se řeší jen peníze a značkové oblečení a dostanou se někam, kde to tak důležité není. Zjistí, že vlastně nešlo o peníze, ale o o lidi, kteří je obklopuje.

Co ukázal zajímavý pokus s obrázky kočiček? A jak se vypořádat s tím, když se vám někdo kvůli nedostatku peněz vysmívá? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se, co Bára radí.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související