Děti by se měly učit zvládat stresové situace, myslí si odborníci

25. červen 2020

Také děti prožily během koronavirové karantény pocity nejistoty a odloučení. Tato zkušenost může být impulsem pro školství, které by se podle psychologů v budoucnu mělo více starat o duševní zdraví školáků.

Speciálním předmětem psychosociální výchovy se zabývá Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ), který aktuálně v 6. třídách základních škol testuje hodiny sociálně-emočního učení a duševní gramotnosti.

Péče o duševní zdraví určuje také to, jak jsme schopni se adaptovat na nové situace nebo ztížené podmínky.
Petr Winkler

„Každá hodina je strukturovaná jednotlivě – zahrnuje mnoho cvičení, experimentů, je hodně hravá a interaktivní,“ popisuje program, který už běžně funguje třeba v Austrálii, Velké Británii nebo Spojených státech, psychiatr Petr Winkler.

Po fázi testování by měla proběhnout velká studie. Ta ukáže, jaký vliv má podobné zpestření běžné výuky na duševní zdraví a různé sociálně-patologické jevy, které jsou se školou spjaty.

Linka bezpečí

Že ne všechny rodiny byly připraveny na život v karanténě, dokazují i statistická data. Podle nich totiž během dubna a května kontaktovalo Linku bezpečí až třikrát víc dětí. Volající údajně častěji řešili potíže v rodinných vztazích a psychické problémy.

Winkler upozorňuje, že zejména u dospívajících je velkou zkouškou odloučení od vrstevníků, kteří mohou být v určitém věku stejně důležití, nebo i důležitější, než rodina. A problematické nakonec v některých případech bylo také omezení kontaktu na nejbližší rodinný kruh. „To ve věku raného dospívání nemusí být úplně příjemné. Zvlášť tam, kde rodina není harmonická,“ vysvětluje odborník.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.