Diablo Immortal si ze své série bere jen to horší, nejnižším kruhem pekla je ale jeho monetizace

24. červen 2022

Když přišel Diablo Immortal před čtyřmi lety poprvé představit jeho designér Wyatt Cheng, nespokojenému bučení fanoušků série se pokusil bránit posléze hojně memovanou hláškou „Do you guys not have phones?“ („Cožpak vy nemáte mobily?“). Lukáš, Jarda a Šárka sice telefony mají, přesto z mobilní verze populárního akčního RPG rozhodně neskáčou nadšením.

Trojice moderátorů se napřed pokusila vyjádřit, co je na žánru, kterému se někdy přezdívá klikfest (kvůli ovládání, k němuž mnohdy stačí jediné tlačítko myši), tolik baví. Každý z nich totiž v některé fázi života propadl ať už samotnému Diablu z roku 1997, nebo některé z her jím inspirovaných.

Jarda poukázal na to, že původní Diablo nedokázal dlouhou dobu ani dohrát, a tak ho vlastně pořádně nehrál, protože koncem příběhu to opravdové hraní teprve začíná. Z Šárky nakonec vylezlo, že ji nejvíc baví příliv dopaminu plynoucí ze sbírání lepší výbavy, run a drahokamů po poražení bosse.

A právě na tenhle mechanismus mozku Blizzard ve spolupráci s čínskou společností NetEase cílí v případě Diabla Immortal, respektive na jeho co nejefektivnější zpeněžení. Samotná hra je sice zdarma, obsahuje ale nejrůznější způsoby až pasti, jak hráče a hráčky donutit za ni platit, aniž by přesně věděli, co za své peníze dostanou. Právě agresivní monetizace je největší, ale zdaleka ne jediný problém nejnovějšího mobilního hitu, který kvalit své počítačové předlohy nedosahuje ani zdaleka a spíš než na fanoušky Diabla cílí na lidi se sklony k závislostem na hazardu.

Jaká akční RPG byste si měli při čekání na Diablo IV zahrát raději? Poslechněte si celý díl Questu o sérii Diablo a žánru diablovek jako takovém.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.