Dialog o hlubinném úložišti jaderného odpadu vede speciální pracovní skupina

23. únor 2011

Jistebnice, Nadějkov, Lodhéřov, Boletice - to jsou vytipované lokality na území Jihočeského kraje pro případné hlubinné úložiště jaderného odpadu. Další uvažovaná místa se nacházejí například v Plzeňském kraji a na Vysočině.

Žádná z obcí s umístěním nesouhlasí. Podle dosavadních právních norem se ale stát obcí na souhlas ptát nemusí. To chtějí změnit někteří účastníci pracovní skupiny Pro dialog o hlubinném úložišti. Založila ji sama Správa úložišť radioaktivních odpadů a zasedají v ní kromě státních úředníků a odborníků také zástupci obcí, občanských a ekologických iniciativ.

Podle Edvarda Sequense z hnutí Calla bude letošní rok klíčový k prosazení práva veta pro obce a pro zanesení jejich účasti na povolovacím procesu do zákonů: „Doba k tomu dozrála. Správa úložišť radioaktivních odpadů požádá o stanovení průzkumných území v několika lokalitách. Máme k dispozici právní analýzy, co je potřeba změnit a pracovní skupina dává nástroj, jak to udělat efektivně. Aby se změnily zákony, když se zúží počet lokalit na dvě a posléze na jednu, tak už opravdu je pozdě. Je to potřeba udělat v čas a s plnou vahou toho, že právo veta míní stát dodržet.“

O úložištích se bude hovořit také v odpoledním vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Po 17. hodině začíná debata Martina Veselovského z Božejovic na Táborsku, kde se sejdou odpůrci i zastánci hlubinných úložišť.

Vysílání Českého rozhlasu České Budějovice si můžete naladit na jihočeské frekvenci 106,4 MHz, na frekvenci 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko nebo živě na internetu.

Spustit audio