Digitální stanice Českého rozhlasu za sebou mají živé vysílání z Radiocafé Vinohradská 12

19. listopad 2019

Svou premiéru si v rozhlasové kavárně odbyly stanice ČRo Jazz a D-dur. Další živé koncerty jsou připraveny na prosinec. Chystá se také spolupráce se stanicí Vltava.

Digitální rozhlasové stanice ČRo Jazz a D-dur za sebou mají úspěšnou premiéru svého repertoáru v prostředí kavárny Radiocafé Vinohradská 12. Jako první odtud vysílal 3. listopadu program D-dur, a to konkrétně koncert dvou hvězdných umělců, harfenistky Kateřiny Englichové a hobojisty Viléma Veverky. Na akci se zahrála díla Ravela, Debussyho, Luboše Sluky a také premiéra skladby šéfredaktora stanice Lukáše Hurníka.

Čtěte také

V Radiocafé Vinohradská 12 proběhl 7. listopadu také první koncert zamýšlené řady komorních jazzových vystoupení. Jako první se představila pianistka Beata Hlavenková s trumpetistou Oskarem Törökem. „Delší dobu jsme uvažovali, jak navázat s posluchači ještě intenzivnější kontakt, i mimo běžné vysílání. Otevření rozhlasové kavárny nám k tomu poskytlo vhodnou příležitost,“ vysvětlil Petr Vidomus, dramaturg Českého rozhlasu Jazz, který také stojí za novou koncertní řadou.

V dalších dílech série na přelomu roku dojde hlavně na gypsy jazz a fúze jazzu s šansonem. „Chystáme koncerty česko-francouzských Les gars d'en bas (5. 12.) a kvarteta Futur Swing, které navazuje na hudební dědictví legendárního Django Reinhardta (9. 1.). Tenhle žánr se dosud do našeho vysílání příliš nedostal, tak tím trochu splácíme dluh,“ dodal Vidomus. V další fázi řady se připravuje spolupráce se stanicí Vltava. Vstup na koncerty je zdarma.

autoři: Nicola Welnerová , LH
Spustit audio

Související