Díky českým 3D tiskařům se v Praze líhne model dinosaura v životní velikosti. Pla(s)teosaura vystaví Národní muzeum

26. srpen 2022 11:00

Pět a půl metrů dlouhý ještěr je vyrobený z recyklovaného plastu a na jeho výrobě spolupracovalo na 130 českých majitelů 3D tiskáren. V říjnu ho vystaví v Národním muzeu v Praze. Za projektem stojí Asociace společenské odpovědnosti, která pořádá soutěž v plnění cílů udržitelného rozvoje OSN. Organizátoři usilují o zařazení vytisknutého dinosaura do Guinessovy knihy rekordů.

Skupina 3D tiskařů v atriu Fakulty architektury Českého vysokého učení technického obdivuje plastový chrup velkého zeleného býložravého dinosaura. Tedy jeho model, který společně vytvořili. Konkrétně jde o plateosaura. Na jeho počátku bylo asi 150 kilogramů plastu, což odpovídá zhruba 6 tisícům PET lahví.

„Spoléháme na to, že tento plast je vyráběn z českého odpadu, z PETu,“ vysvětluje Kateřina Sýsová, architektka z neziskové organizace PET-MAT, která 3D tiskaře koordinovala.

Fragmenty plasteosaura

„Model je více než 5,5 metru dlouhý a dva metry vysoký, je tam 430 dílů. Cílili jsme na to, aby se to vešlo do domácích tiskáren. Tak se mohl účastnit co největší počet tiskařů,“ dodává.

3D tiskařů se zúčastnilo celkem 130. V online rezervačním systému bojovali o to, které kousky dinosaura vytisknou.

„Jeden díl se tiskl řádově 4 až 5 hodin maximálně. Dělal jsem dráp na pravé zadní noze, jeden díl nohy a pak ještě dva díly na ocase,“ říká Karel John, jeden z mnoha spolutvůrců Plasteosaura, jak se celý projekt organizovaný Asociací společenské odpovědnosti jmenuje.

Dinosaurus jako symbol kampaně Nevolte vyhynutí

„Letos již šestým rokem pořádá asociace ocenění nejlepším projektům v udržitelnosti, takzvané Ceny SDGs. Letošním rokem se zaměřuje na klimatická opatření, uhlíkovou neutralitu a dinosaurus Plasteosaurus je hlavní tváří,“ objasňuje vedoucí Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová.

Poselství plastového dinosaura je shrnuto do hesla Nevolte vyhynutí. Poprvé bude odhalen 13. října v Národním muzeu.

„Nejlepší projekty se hlásily do konce června, bylo jich 326. Teď odborná porota vybírá finalisty a vítěze oznámíme právě 13. října v Národním muzeu,“ doplňuje.

Zbývá ještě dosadit na kovovou konstrukci poslední plastové dílky a vymyslet, jak veleještěra do Národního muzea dostat. Pro jeho velikost budou muset zřejmě rozmontovat ocas. Po skončení projektu zůstane v Národním muzeu umístěn jako dočasná expozice na znamení naléhavosti řešení změny klimatu.

autoři: Štěpán Sedláček ,
Spustit audio

Související