Díky paní Kateřině Vokaté se francouzskému plemeni pasteveckého psa daří i u Kladna

7. květen 2021

Paní Kateřina Vokatá z Vinařic u Kladna vždy věděla, že platí přísloví „pes přítel člověka“. Jenomže netušila, že jí tato lidová moudrost změní život natolik, že si pro své psy bude muset pořídit dodávku. Vše začalo jedním malým bílým pudlíkem. Dnes má jednu z mála chovných stanic beauceronů. A ráda by si svou smečku rozšířila v pořadí o šesté štěně.

Paní Vokatá si před deseti lety chtěla splnit svůj dávný sen. Když s manželem zakoupili větší pozemek, pořídila si koně. Kůň sice ihned získal hezkou malou stáj a velký výběh, ale paní Kateřina si přála pořídit mu ještě čtyřnohého kamaráda na vyjížďky do přírody. Tedy nějaké plemeno pasteveckého psa. Začala vyhledávat vhodné plemeno, až objevila u nás málo známého beaucerona.

Tento velký černý pes byl vyšlechtěn ve Francii a jeho úkolem bylo běhat po pastvinách a hlídat stáda ovcí. Po návratu domů naopak sloužil jako přátelský rodinný pes. Je to kamarád do pohody a nepohody. Tedy povaha, kterou paní Kateřina přesně potřebovala jak ke koni, tak do rodiny.

Na začátku byl malý bílý domácí pudlík. Pak kůň a potom jeden beauceron za druhým

První beauceron přišel do rodiny krátce poté. Byl to sice krásný pes s přátelskou povahou, ale jeho hlavní starostí měly být pouze přátelské vyjížďky s koněm. Díky jeho kvalitám se ale paní Kateřina nakonec rozhodla pořídit k němu i kvalitní fenku. Pro jednu obzvláště cennou čtyřnohou krasavici si před devíti lety dojela až do Francie, tedy do kolébky beauceronů. Páreček se do sebe tak zamiloval, že se chovná stanice začala rychle rozrůstat. Brzy se přidala příprava na psí výstavy, výcvik, závody, i péče o štěňata. Z jednoho psa ke koním dnes celá smečka čítá celkem 5 psů, kdy nejstaršímu je přes 10 let, a nejmladší fence jsou pouhé 2 roky.

Paní Kateřina Vokatá a její beauceroni

Psi mají nejen svoje kotce, ale i svoje auto

Ostatně pokud se u paní Vokaté rodí štěňata, je to opravdu zážitek. V jednom vrhu se dokonce jednou narodilo 16 štěňat. Doba „covidová“ sice psí namlouvání komplikuje, ale paní Kateřina Vokatá si milou povahu beauceronů tak oblíbila, že si chce pořídit už šesté štěňátko. Vše je už ostatně doma připraveno a šestý pes by pouze zapadl do smečky. Psi mají k dispozici velkou zahradu, kde jsou i pohodlné kotce, kam je možné pejsky v případě nutnosti uzavřít. A pokud chtějí na delší procházku nebo dále do přírody, přesun se většinou uskuteční ve větší speciální dodávce.

Sportovní kynologie se nejlépe nacvičuje v baletním sále

Paní Vokaté se díky psům změnil život. Chodí s pejsky na dlouhé procházky a hodně času s nimi tráví i na cvičišti a při tréninku. Se psy cvičí i sportovní kynologii. Aby mohla kontrolovat, že pejsci správně plní povely, doma si zřídila cvičebnu, která spíše připomíná baletní sál. Na stěnách jsou velká zrcadla, díky kterým kontroluje správnost provedení jednotlivých povelů. Jak ale zdůrazňuje, cvičení je pouze pro radost. Pejsci jsou pro ní hlavně kamarádi a zcela respektuje jejich limity. Pro všechny je pak trénink pouze zábavou.

Toto přátelské pastevecké plemeno by doporučila všem aktivním rodinám. Tito psi uvítají nové podněty a rádi se zapojí do všech aktivit. Je to pes, který potřebuje pohyb. Je proto vhodný především do větší zahrady nebo k majiteli, který s ním bude rád chodit na delší procházky.

Spustit audio

Související