Díky rodičům světoběžníkům žil Jan Franc v mládí v Africe a projel celou Evropu v době, kdy ostatní nemohli

20. květen 2023

Jan Franc působí jako učitel na základní škole v Českých Budějovicích. Zároveň má za sebou sportovní kariéru a také se věnuje hudbě. Se skupinou Folkšok vyhrál dokonce před časem plzeňskou Portu. I když je rodilým Jihočechem, část mládí strávil v Africe.

„Naši byli světoběžníci a já jsem se s nimi dostal všude možně. Dokonce jsem žil v mládí v Maroku, kde byl táta šéfem sanatoria. Dostal i za zásluhy při léčení tuberkulózy medaili od krále Hasana II.,“ vysvětluje.

Kromě Afriky s rodiči dobře poznal také Evropu. „Táta znal lidi prakticky po celé Evropě. My jsme vůbec nejezdili po hotelích, ale jezdili jsme po známých, třeba jedny prázdniny jsme strávili u známého, který vlastnil vinice. Takhle jsme projeli celou Evropu, takže já jsem užil velmi zajímavé mládí. Myslím, že jsem se podíval tam, kam to v tehdejší době bylo pro ostatní nemožné,“ dodává.

Tatínek Jana France byl oblíbeným lékařem, ale kamarádi mu záviděli hlavně povolání maminky. Vystudovaná učitelka totiž pracovala jako provozní v budějovické vinárně, kde to opravdu žilo.

Jan Franc je učitelem základní školy, sportovcem, muzikantem a otcem tří dětí. Sám se naučil hrát na kytaru a založil s kamarády kapelu. Zažil úspěchy i pády. O všem je zvyklý mluvit otevřeně a bez patosu, jak se můžete přesvědčit při poslechu rozhovoru z cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související