Díky vědě cestují debrujáři po světě. Kdo jsou a s jakým pokusem sklízí největší úspěch?

5. říjen 2021

Soutěž Zlatý oříšek vybírá mladé talenty. Nejde ale o klasickou talentovou soutěž. Kromě uměleckých disciplín tady totiž bodují třeba i vědecké aktivity.

Jedněmi z oceněných byli v roce 2020 i Debrujáři při Gymnáziu Stříbro. „Debrujár je člověk, který si umí poradit, dá se to přeložit i jako ‚šikula‘,“ vysvětlila patnáctiletá debrujárka Karolína Buhlová.

S pokusy na expo do Abu Dhabi

Hlavní náplní klubu debrujárů je podle ní prostě objevovat věci pomocí fyziky a dalších věd. S Karolínou do studia přišla i Jitka Soukupová, která mladé debrujáry vede a doprovází je i na cestách za hranice.

Debrujáři milují fyziku a pokusy

Dostali se tak společně třeba i na Expo Sciences International Abu Dhabi 2019. A jakým pokusem se jim daří bodovat nejvíc? „Náš největší wow pokus je Hrnečku vař,“ říká Karolína. V čem spočívá? To zjistíte v rozhovoru.

Pokud i vy máte nějaké talenty, nebo víte o někom, kdo by si cenu Zlatý oříšek zasloužil, máte možnost poslat ještě do 15. října přihlášku a stát se jedním z vítězů dalšího ročníku. Více informací najdete na stránkách www.zlatyorisek.cz

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: Šárka Mattová

Související