Dionysos now! Vlámský ansámbl otevřel středověkou tvorbou Letní slavnosti staré hudby. Poslechněte si záznam

19. červenec 2022

Flora i fauna, přírodní živly, božstva i jiné mytologické bytosti neodmyslitelně spjaté s prameny, lesy i moři ovládnou letos v létě pražské paláce, kostely a chrámy. V úterý 19. července přijel letošní 23. festivalový ročník zahájit vlámský soubor Dionysos now! s nově nastudovanou renesanční vokální hudbou. Koncert jsme vysílali živě z pražského kostela Panny Marie Na Slovanech. Poslechněte si jeho záznam.

Tore Tom Denys, zakladatel souboru Dionysos Now!

Letní slavnosti staré hudby 2022 nesou podtitul NATURA a jejich propracovaná dramaturgie přináší hudební nápady, textové motivy i tematické souvislosti spojené s přírodou, kterými se inspirovali autoři světských i duchovních skladeb období středověku, renesance a baroka.

Festival zahájí přední vlámský vokální soubor Dionysos Now!, který vzdá poctu Adrianu Willaertovi, jednomu z nejvýraznějších skladatelů 16. století. Willaert se narodil v západovlámském městě Roeseare, ale svůj osud spojil s Itálií, podobně jako desítky dalších hudebníků té doby pocházejících z území dnešní Belgie a Nizozemí. 

Pomyslnou osu programu tvoří půvabná a rovněž v českých zemích důvěrně známá melodie chorální sekvence Mittit ad Virginem, jejíž text se vztahuje ke slavnosti Zvěstování Páně. Její hudební jazyk – ač pevně zasazen do středověkého modálního myšlení – je velmi blízký i našemu tonálnímu cítění. Líbezná melodika si získala velkou oblibu už v době svého vzniku, o čemž svědčí její četnost v pramenech napříč evropským kontinentem, a její neutuchající popularitu můžeme sledovat i v následujících staletích. Dodnes ji koneckonců slýcháme i v českých rorátních zpěvech doby adventní.

Soubor Dionysos Now!

Chorální melodie vystřídají průzračné, kontrapunkticky propracované polyfonní části mše a moteta či melodicky svěží madrigaly. Zakladatel a umělecký vedoucí souboru Dionysos Now! Tore Tom Denys začal studovat partitury svého krajana Adriana Willaerta během prvního lockdownu při pandemii covid-19. Uvědomil si, že se jedná o vskutku vynikající hudbu, která je však hudebnímu publiku představována jen velmi vzácně. Proto se rozhodl založit nový projekt - Dionysos Now! - pro nějž na mezinárodním poli oslovil špičkové interprety v oboru vokální polyfonie. Denysova jasná interpretační představa vychází především z pečlivého studia původních rukopisů a starých tisků a soubor ukazuje, že renesanční vokální polyfonie je opravdu úchvatná hudba, která si bezesporu zasluhuje, aby se s ní seznámil širší okruh posluchačů!

Spustit audio

Související