Dítě před televizí. „Máme pravidla, ta ale často prolamují babičky a dědečkové,“ říkají rodiče

18. listopad 2021

Do nových Houpaček pozvala Martina Poliaková rodiče Terezu a Miloše, aby si povídali o tom, jakou roli v jejich životě s malými dětmi hrají filmy, seriály, videa nebo jiný audiovizuální obsah. Ty se během covidových uzávěr staly nejen zdrojem společné zábavy, ale také prostředkem, jak zabavit a kontrolovaně pohlídat dítě, zaujmout jeho pozornost. Kdy, kde a na čem pohádky pouští? Jak je vybírají a jaké mají hranice? A daří se jim zvolený model prosadit v širší rodině?

Tento týden probíhá v různých městech České republiky festival Malé oči, festival filmů pro děti. Proto byly logickým tématem aktuálních Houpaček i filmy, videa, seriály s obsahem pro děti. Pozvání do studia přijala Tereza, máma dvouleté Ady, a otec pětileté Karolíny a tříletého Jonáše, manažer Miloš.

I když oba plánují nebo již vzali své malé děti do kina, je to právě domácnost a široké spektrum přístrojů, od televize přes tablet nebo mobil, na kterých se jejich potomci poprvé setkávají s filmy pro děti.

Tereza začala se svým mužem pouštět dceři krátká videa večerníčkového typu kolem jednoho roku, když v důsledku lockdownu a zimy nešlo dost dobře trávit čas jinde než v domácnosti.

Čtěte také

„Snažíme se to ale držet v nějakých rozumných časových hranicích a je to občas docela boj. Těžko se to malé vysvětluje, když oba trávíme dost času u počítače kvůli práci a když jsme byli zavření doma, viděla jednoho nebo druhého sedět u obrazovky pořád. Takže jsme teď i udělali dohodu, že volný čas, když druhý hlídá dítě, trávíme jinak než u počítače,“ popisuje způsob, jak se s pochybnostmi ohledně množství přijatelného času stráveného u filmů a seriálů doma vypořádávají.

Miloš je rád, že se daří mít i dny, kdy doma žádné filmy ani televize neběží a čas tráví na kroužkách, hřištích nebo na zahradě. „Naopak v období chřipek a dětských nemocí ve školce, případně všemožných karantén v souvislosti s aktuální situací, nastávají situace, kdy jsme s dětmi doma zavření 24/7. Já navíc pracuji téměř výhradně z domova. To vše jsou opravdové zkoušky rodinné soudržnosti,“ přiznává výhody plynoucí z prakticky nepřeberného množství dostupné produkce na TV, streamovacích i hudebních platformách.

Daří se rodičům dodržovat hranice, na kterých se s dětmi domluvili? Co dětem pouští a co si děti pouští samy? Poslechněte si v nových Houpačkách.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.