Dítě v autě: Ani spolujezdec by se neměl naklánět dozadu, tablet v ruce může být nebezpečný

2. červenec 2015

Po cestě autem na dovolenou děti zabavte hrami. Nejlépe slovními. Těžší tablet může při nárazu ublížit. Za jízdy se k dětem neotáčejte. Raději zastavte.

Cestování autem není většinou příliš zábavné, obzvlášť pro děti. Pokud jedete autem k moři, i ze samotné cesty si udělejte dovolenou. V autě hrajte slovní hry a pokud je potřeba se o dítě postarat, raději počkejte na nejbližší pumpu nebo odpočívadlo.

„To dítě pořád něco potřebuje. Jako matka jste pořád ve střehu, pořád se otáčíte, abyste kontrolovala, jestli je všechno v pořádku.“
„Většinou zastavím. Neotáčím se,“ říkají řidičky z pražských Letňan. Občas je potřeba zvednout dudlík, podat sušenku, nebo utřít pusu. V takových případech opravdu raději zastavte.

Dítě na zadním sedadle: Řidič se neotáčí, spolujezdec se nenaklání dozadu!

„Řidič, který se otáčí na zadní sedadla za dětmi, je nějakým způsobem odváděn od pozornosti v silniční dopravě a riziko nehody se zvyšuje,“ varuje koordinátorka prevence Zuzana Pidrmanová.

Kterým směrem se řidič k dítěti otočí, stejným směrem pohne volantem a může třeba sjet ze silnice. Chybu často dělá i spolujezdec. „Hodně často je vidět maminka. Klečí na předním sedadle, otočená dozadu a stará se o dítě. Ale to je pochopitelně všechno proti předpisům. A možná to je to menší zlo. Horší je to, že v případě nárazu může dojít až k zabití,“ upozorňuje Jan Pechout z Besipu.

Na sedadle vybaveném bezpečnostním pásem musí být každý připoutaný. A také dětská autosedačka musí být pásem pevně připevněná k sedadlu. „Dítě v dětském zádržném systému může sedět na předním sedadle. Je to pochopitelně lepší. Zkrátka když to dítě má problém, tak ten řidič se jenom pootočí a může mu splnit jeho přání, nebo alespoň vidí, co to je za problém. Dítě taky, když vidí rodiče vedle sebe, tak je naprosto v pohodě.“ A to je nejdůležitější.

Čtěte také

Cestu zpestří zastávky a během jízdy slovní hry

Atmosféra v autě spoluvytváří pohodovou cestu na dovolenou. Udělejte z cesty součást dovolené a zajímavě ji naplánujte. „Je dobře spojit cestu na dovolenou s nějakými zajímavými zastávkami. Ať je to aquapark nebo nějaká ZOO. Aby i ta cesta byla pro celou rodinu zábava, ne nutné zlo,“ Radí Jan Pechout a Zuzana Pidrmanová dodává: „Děti někdy zvládají cestu dobře. Někdy je to pro ně velmi únavné. Takže je potřeba brát ohled samozřejmě i na ně.“

V autě si hrajte. Můžete počítat barvy protijedoucích aut, hádat interprety písniček z rádia nebo třeba zvíře, na které jeden z rodiny myslí. Řidiči za volantem se nebude chtít spát a děti se zabaví.

Pozor na větší předměty

„Dneska bohužel je doba tabletů a mobilů. Ovšem to jsou záležitosti, které mohou ublížit v případě nárazu. Jsou to věci, které jsou těžké, mají ostré hrany, takže můžou ublížit dětem i dospělým.“ Elektroniku, stejně jako další těžší předměty, proto raději odložte na bezpečné místo. Tím určitě není palubní deska nebo plato pod zadním oknem.

A nezapomínejte na pitný režim, svůj i svých dětí.

Spustit audio