Divadelní Flora se odehraje na rekordních 13 scénách a nabídne okolo 70 akcí. Kam přijít?

9. květen 2022

Především příznivci dramatického umění si přijdou v následujících dnech na své v Olomouci. Ve městě v pondělí začne mezinárodní festival Divadelní Flora, která potrvá až do 21. května. Podrobnosti o něm nám řekl ředitel přehlídky Petr Nerušil.

Kolik představení festival nabídne a kde je lidé uvidí?
Festival nabídne na rekordních 13 scénách okolo sedmi desítek akcí. V hlavním programu nabízíme dvacet inscenací, některé z nich uvedeme víckrát. Diváky pak pozveme na hlavní scénu Moravského divadla Olomouc a pro festival čerstvě adaptovaného S-Klubu, do různých prostor univerzitního konviktu, na výlet do Brna, do Jazz Tibet Clubu a na celou řadu inspirativních míst v celé Olomouci.

Divadelní Flora je mezinárodní, z jakých zemí umělci na přehlídku dorazí?
V posledních letech se cíleně a programově zaměřuje na mapování německojazyčného divadelního světa. Přivezeme tedy několik produkcí ať už z Německa nebo Rakouska, ale samozřejmě představíme taky špičkové české činoherní soubory nebo tanečníky a věnujeme se také taneční sekci, která představuje současný tanec. Tato sekce nabídne mezinárodní mix, v Olomouci se ukáže třeba maďarská tanečnice Beatrix Simkó nebo její finská kolegyně Jenna Jalonen. Přijede také chilská režisérka Manuela Infante nebo kanadský tanečník Daniel Conant.

Váš festival není jen o divadle, co dalšího bude jeho součástí?
Spousta koncertů. Rád bych všechny pozval už na první z nich, který proběhne v pondělí večer v olomouckém Jazz Tibet Clubu, kam přijede berlínské trio Grey Paris. V rámci festivalu pak ještě přijede Floex, Sára Vondrášková jako Never Sol nebo Jaromír Zezula se svým hudebním projektem Exit Music, to je spolupracovník Franka Castorfa či Rimini Protokoll. Nabízíme obrovské množství besed se všemi tvůrci inscenací toho hlavního programu – workshopy, semináře, prezentace nebo projekce.

Pokud byste měl našim posluchačům doporučit nějaký titul, který by to byl?
Pokud by to měl být jeden jediný, tak kromě úterního zahajovacího představení, kdy Sfeko Hanushevsky představuje Diktátora Schauspiel Köln, bych chtěl všechny pozvat na výjimečné hostování Schauspielhaus Bochum. Tato evropská progresivní scéna se představí v sobotu 14. května na jevišti Moravského divadlo Olomouc s pozoruhodným představením Noise, šumění davu.

Kompletní program 25. ročníku Divadelní Flory naleznete ZDE.

Spustit audio