Divné děti na útěku. O nové knize Petry Soukupové

5. leden 2020

Novinka Petry Soukupové Klub divných dětí (vydal Host) je spíš pro teenagery, ale bez váhání ji lze doporučit i čtenářům ve věku rodičů, ba prarodičů.

Petra Soukupová patří k nejúspěšnějším českým spisovatelkám. Na rozdíl od Aleny Mornštajnové nebo Kateřiny Tučkové, které jsou na tom obdobně dobře u čtenářů i u kritiky, se však ve svých příbězích nevydává do dávné ani velmi nedávné minulosti, její hrdinové jsou už od prvních knih K moři nebo Zmizet pevně ukotveni v naší současnosti. To není výtka, taky proč - psát o dnešku je možná ještě složitější než vsazovat fiktivní vyprávění do historické reality.
Autorka v posledních letech střídá texty určené dospělým s tituly pro děti a mládež, naposledy dokonce obratně propojila „dospělácký“ a dětský svět v souběžně vydaných knížkách Nejlepší pro všechny a Kdo zabil Snížka? Její novinka Klub divných dětí (vydal Host) je spíš pro teenagery, ale bez váhání ji lze doporučit i čtenářům ve věku rodičů, ba prarodičů - může jim pomoci porozumět svým neplnoletým nejbližším a možná si i zavzpomínají na dobu, kdy mezi „divné děti“ sami patřili.
Hlavními hrdiny nové knihy Petry Soukupové jsou totiž opravdu čtyři outsideři ve věku kolem deseti let. Mila je dívenka s bohatým vnitřní světem, „mimoň“, který se často ztratí, nejen fyzicky. Katka je „tlusťoška“, před výsměchem spolužáků utíká ke knížkám, jen s nimi je šťastná. Petr je ustrašený střízlík, který vůbec nevypadá na čtvrťáka, bojí se tmy, zato umí kreslit. A Franta je schopný youtuber, ale chodí o berlích, odmala, a je kvůli tomu na lidi občas hnusný. Když se tahle parta „exotů“ skamarádí, rozhodne se pláchnout: před nechápavými rodiči, děsnými sourozenci, zlomyslnými spolužáky. A jako by po vzoru malých hrdinů kouzelné Andersonovy filmové komedie Až vyjde měsíc rovnou do „divočiny" kdesi na Českolipsku.
Sedmatřicetiletá prozaička má náramnou výhodu v tom, že jako vystudovaná scenáristka dokáže psát hodnověrné dialogy, a taky její malí solitéři mluví přesně tak, jak současní dospívající. Když k tomu připočteme silné téma, nápaditost, s jakou je ta literární road movie vystavěna, či autorčinu mimořádnou schopnost vhledu do nejednoduché dětské duše, máme tu knihu zábavnou i posmutnělou, aktuální i nadčasovou - ale především skvěle napsanou.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více o tématu