dné v Czechingu 2021: Mojí největší inspirací je budoucí já, které se raduje, že dokončilo song

23. srpen 2021

Mezinárodně oceňovaný elektronický producent Ondřej Holý alias dné se díky svým nahrávkám na české scéně etabloval jako mistr detailu, který vytváří hudební světy překračující žánry a hranice. Představí se i v letošním Czechingu, který podporuje české interprety v zahraničí. „Tvořím nezávisle na tom, co se děje před oknem,“ vysvětluje dné v rozhovoru svůj přístup k hudbě.

dné se společně s dalšími nominovanými v exportním projektu Czeching představí 3. září v klubu Fuchs2. Šestnáctičlenná zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Více informací o hudebně exportním projektu Czeching 2021 najdete zde.

Jako jeden z mála českých hudebníků jsi mimo jiné díky Spotify pronikl do nejposlouchanějších světových playlistů. Proč si myslíš, že tvoje hudba tak rezonuje v zahraničí?

Nezpívám česky ani anglicky a je to víceméně čistě instrumentální. Myslím, že tam může být univerzální emoce, která funguje bez ohledu na to, odkud člověk je.

Vnímáš nějaký rozdíl mezi reakcí u nás a mimo Česko?

Řekl bych, že ne, protože co se týče reakcí třeba po koncertě, tak vždycky, když se lidem koncert líbil, navážou s tebou oční kontakt a usmějí se, nehledě na národnost. Pokud jde o reakce na internetu, tak zprávy chodí stejně v angličtině jak v češtině.

Změnil se za poslední rok nějak tvůj pohled na hudbu a koncertování?

Moc se nezměnil. Pořád mi dlouho trvá, než na něco přijdu. Takže se dál pokouším, nezávisle na situaci před oknem. Ale spíš se mi chce teď koncertovat víc než předtím. Album jsem vydal v roce 2016 a v roce 2019 a 2020 jsem si pro sebe říkal, že nemám tolik co předat. Teď si zas naopak říkám, že na mě docela zapomněli a můžu minulost vyhrabat zpátky.

Už jsi stihl získat prakticky všechny české hudební ceny, tedy Vinylu, Apollo i Anděla. Co pro tebe ocenění znamenají?

Vypadají pěkně na poličce, a když někdo přijde, tak se na ně může podívat. Je ale důležitý, abych to tolik nedával najevo a hrál to tak, že se nic neděje. A znamená to pro mě, že je to fajn a nemám s tím problém. Až zpětně jsem si uvědomil, že vůbec není automatické vyhrát tři ocenění najednou a že je to fakt štěstí.

Co pro tebe znamená úspěch?

Když se mi povede něco, co chci. Ale radši na snech, které si plním, budu pracovat než o nich mluvit, protože to je k ničemu.

Kde v poslední době čerpáš inspiraci?

Já čerpám inspiraci ve svém budoucím já, které je šťastné, že dokončilo píseň. To mě žene dopředu.

Dokázal bys popsat, jak při psaní vypadá tvůj první inspirační zdroj?

Zpravidla zapnu synťák nebo začnu dělat bubny a podle toho, jestli se mi něco líbí, tak s tím pracuju dál. Leckdy chci udělat něco, co jsem ještě nikdy neudělal – třeba arpeggio sekvenci, kterou jsem nikdy nepoužil – tak zkouším a někdy to vyjde a někdy ne.

Co doposud považuješ za svůj největší koncertní nebo hudební úspěch?

Vzpomínám si na moment, kdy jsem v roce 2017 hrál poprvé v Londýně a byl jsem nazvučený a připravený v backstagi. Říkal jsem si, že doufám, že se to stane a třeba nebudou evakuovat klub, protože takový typ myšlenek se může honit hlavou. A že bude fajn, až se to stane a já budu moct po koncertě říct, že teda dobrý – koncert v Londýně odškrtnutý. A nakonec to bylo super.

Pracuješ teď na něčem novém?

Pracuju na druhém albu, které by mělo vyjít v roce 2022. Teď jsem ve fázi, kdy je skoro hotové, ale chybí dodělávky. Album bude kratší, ale doufám, že když napíšu do tiskovky, že je to druhé album, i když délkou neodpovídá, tak mi to všichni odpustí.

Poslechněte si celý profil a rozhovor s producentem dné, který se účastní letošního Czechingu.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.