Dnes startuje do vesmíru první americký pilotovaný let po 9 letech, sledujte ho online

27. květen 2020

Americká mise nazvaná Demo-2 je výsledkem jedinečné spolupráce soukromé technologické společnosti SpaceX a NASA. 

Dnes večer ve 22 hodin a 33 minut našeho času odstartuje ve Spojených státech raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon. Jedná se o první pilotovaný let soukromé kosmické lodi a zároveň od roku 2011 první čistě americký let do vesmíru.

V rámci mise Demo-2, která je výsledkem jedinečné spolupráce americké technologické společnosti SpaceX a NASA, loď Crew Dragon poprvé dostane na oběžnou dráhu lidskou posádku. Zkonstruovala ji soukromá společnost, a nikoliv kosmická agentura, k Mezinárodní kosmické stanici by se měla připojit zítra těsně po po půl šesté odpoledne.

Čtěte také

„Tohle otevírá do budoucna ohromné možnosti,“ říká Dušan Majer, popularizátor kosmonautiky a šéfredaktor blogu Kosmonautix. „Jediným zákazníkem už nemusí být NASA, ale třeba i nějaká jiná firma, lodě Crew Dragon by mohly být využity třeba i pro kosmickou turistiku.“ V uplynulých měsících SpaceX podle Majera už oznámila dohodu se dvěma firmami, které loď použijí k dopravě turistů na oběžnou dráhu nebo rovnou na Mezinárodní kosmickou stanici.

Mise bude startovat z komplexu 39A ve Vesmírném středisku Johna Fitzgeralda Kennedyho na Floridě. Právě odtud startovala lunární raketa Saturn nebo americké raketoplány. Mise by měla trvat několik měsíců, přesný termín návratu ale NASA zatím nezveřejnila.

Účastníci zájezdu

Testovací pilotovaná mise má dvoučlennou posádku. Jejím velitelem je Doughlas Hurley, který bude mít na starost start, přistání a vyzvednutí posádky. Do vesmíru letěl v minulosti už dvakrát a strávil v něm 28 dní.

Společnost SpaceX v sobotu z Floridy úspěšně vyslala raketu Falcon 9 s nákladní lodí Dragon

„Při své poslední misi STS-135 Hurley zanechal na ISS americkou vlajku, byla to poslední mise amerického raketoplánu,“ popisuje astronautovu kosmickou kariéru Majer. „Vlajka má zůstat na ISS do té doby, než si ji vyzvedne příští posádka, která bude startovat ze Spojených států.“ S trochou nadsázky můžeme tedy říct, že astronaut si tam vlaječku na chvíli nechal a teď si ji zase odveze zpátky.

Funkci pilota dostal druhý člen posádky Robert Behnken. Na oběžné dráze byl také dvakrát a strávil zde celkem 30 dní. 6 krát už vystoupil do volného prostoru a během současné mise by tak měl učinit ještě 5 krát, což z něj podle Dušana Majera udělá jednoho z rekordmanů všech dosavadních astronautů. O víkendu už oba členové posádky simulovali startovní den, během kterého prošli veškerými činnostmi, které je čekají právě dnes, tedy v den startu.

Úspěch závisí na povětrnostních podmínkách

Včera se podle NASA pohybovala pravděpodobnost dobrých podmínek pro start kolem pouhých 40 %, meteorologové pak ale hlásili naději na mírné zlepšení. Kdyby se mise musela kvůli nepříznivému počasí odložit, připadaly by další možné termíny startu na 30. nebo 31. května. Po technické stránce je start jinak připraven důkladně, nároky na jeho bezpečnost byly agenturou NASA stanoveny velmi vysoko.

Kosmická loď Crew Dragon odlétá od Mezinárodní vesmírné stanice

„NASA požadovala dosažení bezpečnostního faktoru 1 : 275 na ztrátu posádky. To může na první pohled vypadat jako poměrně nebezpečná pravděpodobnost, ale například americké raketoplány po dvou haváriích a 30 letech provozu měly pouze třetinovou pravděpodobnost ztráty posádky. Start lodi Crew Dragon by tedy měl opravdu být velmi bezpečný,“ uzavírá Majer.

Pokud počasí start mise dnes večer umožní, bude možné ho v přímém přenosu sledovat i online.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka