Dnešní době vládne nesoustředěnost. A to škodí lidským vztahům, tvrdí básník Jiří Weinberger

12. květen 2016

Vystudoval matematiku a pravděpodobnost, což se může zdát zarážející. Ale Jiří Weinberger si předsudky nepřipouští. Tento básník, herec a textař vzpomíná, jak s několika spolužáky na gymnáziu psal básně a scénky.

„Žil jsem v přesvědčení, že na to nemám nadání a z fyziky jsem měl dobré známky,“ vysvětluje jednoduchost studijního rozhodování s tím, že rodiče neměli pochopení pro neukotvenou budoucnost spisovatele a básníka. „Ale skrytá touha tam možná byla,“ uznává autor nové knihy Učíme děti myslet a mluvit. Ví to každá kapka.

Dnes svými básněmi učí děti myslet a mluvit. „Básničky by měly stimulovat čtenáře k myšlení a případně mluvení,“ potvrzuje. Kromě básní však také vymýšlí hry. „Nakladatelství mělo požadavek, aby kniha nezůstala jen u poezie, ale aby na básně navazovaly původní hry,“ prozrazuje.

Jenže najít si cestu k poezii, to vyžaduje soustředění, kterého se dnes lidem podle jeho mínění spíš nedostává. „Dnes vládne nesoustředěnost. Škodí to vnímání i lidským vztahům,“ soudí. V té souvislosti však připomíná, že na negativní příznaky doby se nadávalo vždy.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: šše , zbu
Spustit audio