Do boje proti rakovině plic vyráží nová diagnostická metoda i mobilní aplikace LungScreen

18. září 2018

Nádorům plic u nás podlehne každým rokem přibližně pět tisíc lidí. Lékaři se snaží této tragické bilanci čelit. Projednává se možnost preventivního snímkování plic a mezitím se i u nás začíná šířit mobilní aplikace, která upozorňuje a varuje lidi z rizikových skupin.

Dříve Česko drželo smutný rekord v nádorech tlustého střeva, velkou hrozbou byly nádory prsu, ale díky preventivním programům úmrtnost poklesla.

„Každá osoba starší 50 let dostane od zdravotní pojišťovny výzvu, aby šla na kolonoskopii. Stejně tak žena od určitého věku bude vyzvána, aby šla na mammografii. Ale v oblasti plicní rakoviny žádný takový program není,“ upozornil v Dnešním Plusu Ivo Hanke, chirurg z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

V USA se podařilo zavést šetrnou preventivní metodu, která nyní čeká na evropská povolení. Jde o počítačovou tomografii hrudníku s nízkou dávkou radiace. Ti, kteří toto vyšetření podstoupili, mají o 20 % sníženou úmrtnost na rakovinu plic ve srovnání s těmi, kteří vyšetřením neprošli.
Ivo Hanke

U podobných preventivních opatření pro nádory plic dlouhou dobu chyběla metoda, která by byla zároveň přesná i šetrná pro pacienty. Rizikem jsou třeba velká radiační zátěž rentgenovými paprsky nebo falešné nálezy a zbytečné operace.

Odhalení nádoru plic přichází většinou pozdě. Zasažené plíce nebolí, a když se nádor projeví na dýchání kašlem a dušností, je obvykle příliš rozsáhlý na operační odstranění.

Ke zlepšení prevence rakoviny plic vznikla nová mobilní aplikace. Ta je zdarma pro operační systémy Android a iOS a jmenuje se LungScreen. Pacienta se ptá, jestli kouří a pokud ano, kolik, jestli žije ve městě a jak dlouho.

Když se podaří objevit dobře operovatelný nádor na plicích, je to zpravidla v rámci jiného vyšetření. Právě proto se lékaři snaží přimět lidi z ohrožených skupin (kuřáky a ty, kdo žijí ve znečištěném prostředí), aby chodili na plicní prohlídky.

Výsledkem tohoto elektronického dotazníku je určení rizika rakoviny plic. Těm s nejvyššími hodnotami aplikace rovnou doporučí nejbližší specializované pracoviště. Do této preventivní akce se zapojily velké fakultní nemocnice v Olomouci, Brně, Hradci Králové a Praze.

Samotná aplikace se k nám dostala z Maďarska, kde s ní měli dobré zkušenosti.

„Během 18 měsíců, kdy v jednom centru byla prováděna tato diagnostika, provedli necelých 1400 vyšetření CT s 262 pozitivními nálezy. Z nich 102 bylo podezření na karcinom plic, přičemž 74 pacientů dospělo k operaci a mohli být úspěšně operováni,“ zdůraznil význam prevence chirurg Ivo Hanke.

autoři: Martin Srb , oci
Spustit audio

Související