Do čela Maďarska nastoupil krizový manažer Bajnai

15. duben 2009

V českých zemích se říká, že vláda, která zdraží pivo, padne. V takovém Maďarsku je podobně ceněným a vyhledávaným nápojem víno. Ale nejen vinný sklep je pro Maďary tím, čím je pro Čechy hospoda. Dávnou tradici mají též tamní kavárny a speciálně pak cukrárny. A maďarská vláda, která dopustí likvidaci nejstarší cukrárny v zemi - cukrárny Caflisch, která v jihomaďarském městě Pécs fungovala nepřetržitě do roku 1789, čili 220 let - taková vláda věru nemá šanci přežít.

Od úterý 14. dubna má Maďarsko novou vládu. Lídra socialistů Ference Gyurcsánye, který jako jediný po pádu komunistického režimu dokázal obhájit ve volbách svůj premiérský post, vystřídal jeho dávný přítel a dosavadní ministr národního rozvoje a hospodářství - jednačtyřicetiletý nestraník Gordon Bajnai. Uspěl v historicky prvním konstruktivním vyslovení nedůvěry dosavadnímu předsedovi vlády Gyurcsányovi, jenž o ně požádal, aby nadále nebyl překážkou spolupráce, která by umožnila přijetí v podstatě nejnutnějších sebezáchovných opatření. Bajnai potřeboval ke zvolení 193 hlasů, nakonec pro něj hlasovalo o jedenáct poslanců víc. Opozice, která jako jediné řešení nastalé situace viděla předčasné volby, se hlasování zdržela.

V úvodu zmíněný zánik tradiční cukrárny v Pécsi samozřejmě nebyl a ani nemohl být přímou příčinou odchodu dosavadního kabinetu Ference Gyurcsánye. Pokud ale musí zavřít kvůli současné krizi podnik s velkou tradicí, který odolal dokonce i snaze komunistů vymazat tradiční kavárenskou kulturu v zemi, je to přinejmenším symbol celkového úpadku. "V roce 2002, kdy jste přebírali moc v zemi," vyčetl během parlamentní debaty vládním socialistům jeden z opozičních zákonodárců, "bylo dobré býti Maďarem. Dnes, když je člověk někde v cizině, je mu trapné přiznat, že reprezentuje Maďarsko," dodal.

O Maďarsku se už léta ví, že coby dědic Kádárova štědrého gulášového socialismu je nejzadluženější zemí Evropské unie a bylo jen otázkou času, kdy finanční a ekonomická krize, jež loni vtrhla na kontinent, srazí zemi na kolena. Dokud jen odborníci opakovaně varovali, že reformy jsou nutné, běžný maďarský občan to nikterak výrazně neprožíval. Státní kasa či krátkodeché národního hospodářství neboli erár jsou pro něj jednoduše až příliš abstraktní pojmy. Že je zle, uvědomili si Maďaři až ve chvíli, kdy loni v létě začal maďarský forint výrazně oslabovat a lidem splácejícím hypotéky, které si vzali například ve švýcarských francích, na pokrytí výdajů jejich forintová výplata najednou nestačila. Především si ale se svými příjmy nevystačila země sama - proto přišla na podzim nabídka pětadvacetimiliardové dolarové půjčky od Mezinárodního měnového fondu a dalších institucí. Nezaměstnanost stoupá a mezinárodní instituce předpovídají maďarské ekonomice pětiprocentní propad.

Do toho přišel minulý měsíc Ferenc Gyurcsány s oznámením, že končí. Buďto se mu jeho vlasti opravdu zželelo, anebo jen pochopil, že sebevražedná mise jinak než sebevraždou skončit nemůže. Preference socialistů, které rok před řádným termínem voleb dosahují jen asi třetiny podpory opozičního Fideszu expremiéra Viktora Orbána, Gyurcsányově straně opravdu nevěští nic dobrého. A tak bylo třeba najít člověka, který na sebe tu nevděčnou roli krizového manažera vezme. Někoho, kdo získá podporu nejen socialistů, kteří v minulých měsících vládli menšinově, ale i liberálů, jejich tradičního partnera, který koalici opustil loni na jaře. Nakonec si Gyurcsány mohl říct - v nouzi poznáš přítele a plácl si se svým starým kamarádem Bajnaim. Nový předseda maďarské vlády už po své nominaci sdělil, že nepopulární opatření jsou nutná a že jejich realizace bude Maďary bolet. V úterý v parlamentu představil svůj kabinet - klíčové posty z hlediska ekonomiky obsadili nestraničtí odborníci, druhou polovinu vlády ovšem tvoří dosavadní Gyurcsányovi ministři, jejichž absence by zkomplikovala hladký schvalovací proces, takže z hlediska opozice se neodehrálo nic jiného než "škatulata, hejbejte se". O samotném programu vlády toho v Bajnaiově vystoupení mnoho nezaznělo. Každému je víceméně jasné, že se bude škrtat, škrtat a škrtat. První na řadě je třináctý důchod. A tak zatímco jeden z nejbohatších Maďarů, Ferenc Gyurcsány, si i v případě dalších potíží Maďarska bude moci v soukromí tančit, jak to už jednou předvedl ve svém videoklipu, když napodoboval Hugha Granta v jeho filmové roli britského premiéra, důchodci v Maďarsku budou možná připomínat spíše své vrstevníky z maďarského filmu Konec. Jeho hrdinové, když neměli na zaplacení složenek, se vydali na cestu zločinu.

Bajnai, který je úspěšným podnikatelem a mohl si proto dovolit nabídnout své služby za odměnu ve výši jednoho forintu měsíčně, se tváří jako technokrat, který coby hlava vlády expertů vyvede Maďarsko z krize - a tvrdí, že nemá politické ambice. "Tak proč jste tady?" zeptal se ho šéf klubu poslanců Fideszu Tibor Navracsics. Ta otázka byla na místě, protože i když pomineme fakt, že Bajnai už tři roky slouží v socialistické exekutivě, a není tudíž úplně nezávislý, jeho nastávající roční mandát bude jen tak odvážný, jak odvážní budou poslanci dvou stran, které mu v parlamentu budou krýt záda. A první zkouška odvahy přijde hned po oznámení výsledků červnových voleb do Evropského parlamentu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio