Do cvičení mě nikdy nemuseli nutit, vyvrací zažité představy talentovaná klavíristka

22. duben 2021

 Je jí teprve jedenáct a už hraje jako klavírní virtuos. Jak se Nora Lubbadová dostala ke klasické hudbě a co dělá, když je pořádání koncertů i soutěží omezené?

Noře Lubbadové je jedenáct. Na klavír začala hrát už ve čtyřech letech. Tenhle nástroj a klasickou hudbu miluje odmalička. Hudebně nadaní jsou i její sourozenci a to přitom jejich rodiče pracují jako lékaři a sami na žádný nástroj nehrají.

Chtěla někdy skončit?

Ovládnout klavír není jen tak. Jestli si ale představujete, že každého mladého génia někdo nutí, aby celé dny cvičil, i když on nechce, pletete se. 

Nora prozradila, že ji nikdo k hraní nemusel přemlouvat. Nikdy neměla chuť skončit a dělat něco jiného. Cvičí až čtyři hodiny denně. Když nemá čas, věnuje klavíru třeba i jen šedesát minut.

Online soutěže

Nora se účastní mnoha soutěží. To je v současné době trochu problematické. „Musím teď hodně soutěžit online,“ shrnula, jak její aktivity ovlivnila pandemická opatření. I tak si ale v jedné soutěži zahrála s moskevskou filharmonií. 

Jaké má Nora tipy pro začínající klavíristy? A jaké jsou její rituály před koncertem a má nějaký talisman? I na to se jí zeptala Klára Nováková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Klára Nováková , kpe
Spustit audio

Související