Do festivalové poroty v kategorii Podcast usednou odborníci z multimediální i umělecké sféry

24. září 2022

Letos poprvé rozšiřuje soutěžní kategorie Prix Bohemia Radio nová kategorie Podcast. Festival tak nadále reflektuje současný trend multimedializace obsahu. Kategorie je určena projektům, které neotřelým způsobem zpřístupňují konzumaci audia.

Adam Javůrek

Mezi porotce kategorie Podcast zasedne analytik Českého rozhlasu, Adam Javůrek. Věnuje se analýze poslechovosti podcastů a ondemand pořadů. Sleduje zahraniční trendy v oblasti nových médií včetně podcastů a jejich distribuce. První podcast chystal již v roce 2006, ale naplno jim propadl, když před pěti lety slyšel epizodu „Our Computers, Ourselves“ z podcastu Invisibilia. V posledních letech byl například u počátků podcastů Vinohradská 12 či Čekání na prezidenta. Před Českým rozhlasem pracoval mimo jiné v týdeníku Respekt nebo v Hospodářských novinách. Těší se, až někdy vznikne podcast o skocích na lyžích.

Barbora Vičarová

Další místo zaujme Barbora Vičarová,která se ve své práci věnuje nejčastěji kreativě a dramaturgii, digitálním a technologickým tématům, novým médiím, sociálním sítím a marketingu. Jako ideamaker měla na starost kreativní strategii mnoha kampaní pro projekty České televize (Ochránce, Božena, Devadesátky, StarDance, Peče celá země, Eurovision Song Contest, TBH nebo Kavky). Pracuje také pro kreativní studio artBLOCK a platformu Mumdoo, píše pro portál Marketing Journal. Vystudovala Mediální studia na FSV UK a Arts Management na VŠE. Baví ji literatura, hudební a seriálová tvorba a je nadšenou posluchačkou podcastů.

O vítězích 38. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne 21 členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i podcast kategorii zasedne v porotě několik profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Čtěte také

Novinář se zaměřením na média a nové technologie,  Filip Rožánek, se dlouhodobě věnuje problematice televizního a rozhlasového vysílání. V současné době je editorem oborového webu Digizone.cz, kde sleduje aktuální dění v audiovizuálním průmyslu, v oblasti streamovacích platforem a v elektronických médiích.

Filip Rožánek

Předtím pracoval jako šéfredaktor odborného týdeníku Marketing & Media, jako editor internetové verze Hospodářských novin nebo na různých pozicích v Českém rozhlase. Ve veřejnoprávním médiu se podílel na založení a rozvoji sociálních sítí, reformě dětského vysílání nebo četných internetových projektech. Za projekt „Srpen 1968 – přímý přenos z minulosti“, který na sociálních sítích zprostředkovával události spojené s okupací Československa, obdržel Novinářskou cenu.

Výsledky soutěže bude mít v rukou také Jakub Skalický. Televizní scenárista, režisér, studoval humanitní vědy, II. lékařskou fakultu i pražskou FAMU. Paralelně se školami se věnoval své budoucí profesi, kterou poznal skrze celou řadu asistentských pozic.

Jakub Skalický

Ve Febiu pracoval jako asistent střihu, v reklamní branži jako asistent režie a v tehdy nově ustavené České televizi jako asistent kamery. Od poloviny devadesátých let se – už z pozice autora a režiséra – věnuje vlastním audiovizuálním projektům. Puls, Kult-off, Horečka páteční noci, Paskvil. Vždy jde o vícedílné cykly pokrývající zejména progresivní kulturu a umění. Dále je autorem i několika vzdělávacích cyklů – pro Člověka v tísni či sdružení Antikomplex. Během let nasbíral zkušenosti i s výrobou rozhlasových pořadů – pro ČRo 3 Vltava. Poslední léta se věnuje spíše společensko-kulturním dokumentům většího rozsahu. Concerto Bohemia, UMPRUM 150, PopStory, Na programu televize. Je také autorem “vlajkové lodi” kanálu ČT Art – ArtZóna, který týden co týden, už pátým rokem běží v hlavním vysílacím čase této stanice.

Peter Hanák

Pátým porotcem v kategorii podcast bude novinář a moderátor, Peter Hanák. Založil a je zodpovědný za síť podcastů pod největším slovenským zpravodajským webem Aktuality.sk, dříve pracoval ve Slovenském rozhlase a Hospodárských novinách. Je držitelem dvou slovenských novinářských cen - za nejlepší podcast a za nejlepší zpravodajství o události. Vystudoval žurnalistiku (Univerzita v Bratislavě), poté právo a ekonomii (Rotterdam, Hamburk a Haifa) a v současné době dokončuje doktorát z mediálních studií na FSV UK v Praze. Ve své odborné práci se zaměřuje na vztah médií a demokracie a na mediální právo. Vyučuje na Právnické fakultě UK v Bratislavě a na Bratislavské mezinárodní škole svobodných umění (BISLA).

Roman Štětina

Šestici porotců uzavírá Roman Štětina, absolvent pražské Akademie výtvarných umění z ateliéru Tomáše Vaňka. Studoval na Städelschule ve Frankfurtu nad Mohanem u Judith Hopf a Douglase Gordona. V roce 2014 obdržel Cenu Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do 35 let. Od roku 2016 působí jako odborný asistent v ateliéru Dušana Zahoranského a Pavly Scerankové na AVU v Praze.
Ve své volné práci zkoumá způsoby produkce obsahu v médiích, jako jsou film, televize nebo rozhlas. Jeho videa, instalace a objekty staví do popředí rekvizity, zvuková a filmová studia, či technologie, které se jinak skrývají za zvuky a obrazy přijímanými publikem. Vytvořil řadu pořadů pro Český rozhlas a autorsky se podílí na vzniku podcastů Umění pro město, Kolíbka, Radio Frakce a dalších.

Spustit audio