Do lavic se vrátila další část studentů. Na středních školách začala prezenční výuka bez omezení

24. květen 2021

Prakticky měsíc před koncem školního roku se k normálu vrací i výuka na středních školách. Uvolnění opatření proti šíření koronaviru umožňuje už i kompletní prezenční výuku. Přímo na Zemědělské akademii a gymnáziu v Hořicích zjišťoval situaci reportér Tomáš Lörincz.

Tady na škole začínají dnes také maturity, takže dnešek je podle ředitele Stanislava Neumanna trošku divoký. Maturanti potřebují klid a tak se škola rozhodla ostatní třídy oddělit. Například studenti prvního ročníku jdou rovnou na statek na praxi.

Čtěte také

Pokud by všichni zůstali ve škole, tak škola předpokládala, že si budou chtít studenti po dlouhém odloučení popovídat a že tedy klid by maturanti neměli.

Jinak musí všichni dál procházet testováním, škola řeší, jestli má testovat i zaměstnance, kteří mají po první dávce vakcíny. Páteční mimořádné opatření vlády tvrdilo, že už by testováni být nemuseli. Ale v noci přišel metodický pokyn z ministerstva školství, který to ovšem nepotvrdil.

Takže hned ráno musí vedení školy zjišťovat, který z těch pokynů platí. A zatím tedy raději všechny testuje.

Jaká teď tedy platí pro školy, ať už základní nebo vyšší, pravidla?

Dál je zapotřebí testovat. Buď jednou týdně antigenním testem nebo jednou za 14 dní PCR testy. Tady na škole v Hořicích volí onu první variantu.

Čtěte také

Platí také nadále povinnost používat respirátory. Omezený je tělocvik a zakázaný je zpěv. Řada dalších opatření se sice částečně nebo úplně uvolnila, ale například tady na Zemědělské akademii a gymnáziu v Hořicích se dál snaží držet jednotlivé třídy pokud možno odděleně.

V jídelně se budou nadále dodržovat rozestupy, omezený počet míst a tak dále.

Pokud jde o školy obecně, tak základní školy v Královéhradeckém kraji už fungují v běžném režimu od minulého týdne, střední školy od dnešního dne.

A od dnešního dne mohou teoretickou výuku obnovit i vysoké školy. Tam je podmínkou dodržování rozestupů 1,5 metru mezi studenty.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.