Do menších měst a obcí pravidelně vyjíždí transfuzní služba Klatovské nemocnice

11. únor 2022 10:47, aktualizováno

Transfuzní služba Klatovské nemocnice jako jedna z mála udržuje tradici výjezdů za dárci krve. Její tým pravidelně zajíždí do zhruba deseti měst a obcí na Klatovsku a Domažlicku. Dárci tak nemusejí kvůli odběrům do Klatov a hlavně ti z příhraničních míst regionu neztrácejí čas.

Třeba v Sušici jsou odběry každý měsíc v penzionu pro seniory, kde mají dárci k dispozici několik místností. Jednu pro prvotní pohovor, další na konzultaci s lékařkou, potom místo pro samotný odběr a nakonec i odpočinkovou místnost. „Nemusím vážit cestu do Klatov a zase zpátky. To je velká výhoda toho všeho,“ popsal Tomáš Kadlec ze Sušice, který absolvoval svůj 95. odběr krve.

Dárci na výjezdních místech oceňují nejen to, že nemusejí nikam cestovat, ale i to, že je místo odběru komornější a potkávají se tu se známými lidmi. „Je to takové domácí prostředí. Na každém odběrovém místě máme minimálně jednoho, dva prvodárce, takže zájem opravdu je,“ uvedl ředitel klatovské pobočky Českého červeného kříže Jiří Bőhm.

K darování teď přivádějí děti své rodiče

Zajímavostí poslední doby je to, že prvodárci přibývají z řad střední generace. Podle vedoucí lékařky pracoviště transfuzní služby Klatovské nemocnice Jany Zítkové, je paradoxem, že je k dárcovství přivádějí mladší dárci.

„Je to taková perlička, protože dříve to bývalo naopak. Děti začaly chodit, když viděly, že rodiče darují. Posledních několik týdnů je to naopak. V podstatě za rok nám přijde na výjezdy přibližně čtvrtina dárců, takže nám se to pořád vyplatí a dárci nemusejí jezdit do Klatov, protože třeba nemají čas a můžou přijít až odpoledne po práci. Ve většině případů odebíráme ve školách. V Sušici je to v penzionu a v Horšovském Týně v městském kulturním středisku. Musíme mít k dispozici několik oddělených místností, takže jsme závislí na větších budovách, kde je ta možnost,“ uvedla lékařka Jana Zítková, která výjezdy transfuzní stanice organizuje.

Do terénu vyjíždí odběrový tým Klatovské nemocnice pravidelně jedenkrát týdně, nejzazšími okrsky jsou Bělá nad Radbuzou a Klenčí pod Čerchovem.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio