Do Slovinska, na Broumovsko i do Krkonoš, ale hlavně pěšky s Petrem Voldánem a Kateřinou Voňkovou

Kateřina Voňková je průvodkyní, tlumočnicí, ale hlavně vášnivou cestovatelkou. Z dopravních prostředků nejvíc věří - svým nohám. Ne že by se například do oblíbeného Slovinska nebo mnohem vzdálenější Brazílie (o té bude v pořadu také řeč) vypravila po svých. Ale na místa chodí nejraději pěšky. Zemi si tak prý lépe prohlédne, je blíž k místním lidem, může cítit vůně různých destinací. 

Takové bude naše rozhlasové putování s Kateřinou Voňkovou v novém vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem".

Z brány do Krkonoš - z Jilemnice - do Slovinska

Proč zrovna do Slovinska? Třeba proto, že má úžasné hory, odpovídá na otázku temperamentní cestovatelka. A hory jsou její srdcovkou.

Čtěte také

Takže pěší přechod pohořím Karavanky z jihu Rakouska do Slovinska byl pro Kateřinu Voňkovou volbou bez váhání. Nádherná příroda, málo lidí, svoboda prostoru i například volnost pasoucích se koní - to jsou témata, o kterých si u rozhlasového mikrofonu povídáme.

Kateřina Voňková je "čajová", ale i s pravověrným kavárenským povalečem našla společnou řeč - třeba o speciální čajové sklence armud v projmutém tvaru, připomínajícím ženské tělo. Nechybí k tomu historka z Turecka…

Bled, Lublaň a Plečnik

Cestujeme ale hlavně Slovinskem, které sice má jen ždibec pevniny spojené s mořem, ale nabízí spoustu jiných lákadel. Postupně je s Kateřinou Voňkovou procházíme - od jezera Bled se známým ostrůvkem a kostelíkem, obklopeným průzračnou vodou, se přes připomínku místního speciálního dezertu "kremeš" dostaneme do Lublaně.

I tam jako kdybychom s naší průvodkyní nevěděli, kam dřív. Do zeleného centra bez aut (největší takové městské zóny v zemích EU) nebo po stopách architekta Jože Plečnika?

Fotoaparát i průvodce

Čtěte také

Ani tentokrát nechyběl při natáčení pořadu "Na cestách" s Kateřinou Voňkovou můj cestovatelský kufřík. A předměty v něm. Jak jsem doufal, vyprovokoval například historický fotoaparát téma, od kdy cestovatelka vlastně při svých výpravách pořizuje svoji fotodokumentaci.

A tak připomínáme dědečka Kateřiny Voňkové, od kterého měla foťák v deseti letech a který ji ještě mnohem dřív - když jí byly pouhé tři roky - vzal poprvé na Sněžku. Mnohé se dozvíte i při rozhlasovém povídaní nad průvodcem Slovinskem nebo nad publikací o osobnosti Jože Plečnika.

Lublaň, Pražský hrad i Broumov

Do těchto mís se vypravíme s Kateřinou Voňkovou v rozhlasovém cestování, protože všude tam nechal architekt a urbanista svoje výrazné stopy.

A ze zaníceného vyprávění cestovatelky poznáte rychle, že Plečnik je jejím oblíbeným autorem pozoruhodných staveb, architektonických koncepcí i jen drobných objektů.

Kamínky, Brazílie, Verne

Čtěte také

Co si vozí host pořadu "Na cestách" z výprav za hranice? Kameny a kamínky. I kdyby jí prý měla jejich hmotnost stáhnout turistické kalhoty. A jak by charakterizovala exotikou vonící Brazílii? Jako zemi barevnou, veselou a usměvavou.

Zajímá vás, kdo - vedle dědečka - inspiroval Kateřinu Voňkovou k cestování? Jednu osobnost prozradím - je to Jules Verne. Jako malá prý kontrolovala v mapě, jestli spisovatel v knize "20 000 mil pod mořem" v detailech nelže…

Kopneš do plechovky a je tu karneval

To je svérázná, leč řekl bych velice trefná charakteristika atmosféry Brazílie v podání hosta nového vydáni pořadu "Na cestách".

A také pozvánka k poslechu zážitků a cestovatelských tipů impulzivní vypravěčky Kateřiny Voňkové, se kterou si povídáme v premiéře na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 13. února 2023 po 18. hodině. Případně si nás najděte v rozhlasovém archivu.

Váš Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související