Do středních škol v Pardubickém kraji nastupují silnější ročníky, internáty nestačí

9. červen 2022 08:10

Před šesti roky se křivka klesajícího počtu žáků středních škol v Pardubickém kraji odrazila od pomyslného dna a setrvale vstoupá vzhůru. Do středních škol v posledních letech nastupují silnější ročníky a podle odhadů hejtmanství tento trend ještě pár let potrvá. Pro žáky to mimo jiné znamená větší konkurenci u přijímacích zkoušek, pro ty přespolní pak i problémy při shánění ubytování v přeplněných domovech mládeže.

Letos s kapacitou opakovaně bojuje největší studentská ubytovna v kraji, domov mládeže v Pardubicích na Dukle. Podle ředitelky Aleny Krabcové počet žádostí o ubytování rok od roku stoupá právě s tím, jak do škol přicházejí silnější ročníky. Letos přijal domov 855 přihlášek, ale maximální kapacita je 700 lůžek.

Z Pardubic na noc do Chrudimi i Hradce

Odmítnutí studenti si pak hledají ubytování v dražších privátech nebo zkoušejí štěstí jinde. Podle Krabcové jim jako náhradu nabízejí ubytování na internátech v Chrudimi nebo i Hradci Králové, kde volná místa jsou. Do Pardubic do školy pak ale musejí studenti dojíždět.           

V menších domovech mládeže v Rybitví a Přelouči je situace podobná, na internátě při stavební škole v Rybitví letos podle ředitelky Renaty Petružálkové měli převis 50 žádostí. 20 zájemců pak kvůli nedostatku volných míst odmítl domov mládeže při střední škole v Přelouči. Jak doplnil ředitel Miroslav Pavlata, od září sice díky rekonstrukci bude mít domov vyšší kapacitu, nově celkem 60 lůžek, ale ani to nestačí k uspokojení letošní poptávky.

Kde vzít další místa?

Pardubický kraj se lůžkové kapacity snaží navyšovat, v minulých letech přidal 120 lůžek právě domovu na Dukle, letos přidává přeloučskému internátu a současně taky plánuje navyšování kapacit v Rybitví. Tam by na to chtěl využít dvě staré internátní budovy. Do letošního března byly zavřené a s jejich využitím se už nepočítalo.

Situaci ale změnila válka na Ukrajině a nutnost najít nouzové ubytování uprchlíkům. Škola proto oba objekty narychlo zprovoznila a teď v nich bydlí asi 60 válečných běženců.  S pomocí mimořádné státní dotace tam chtějí v letos létě vyměnit 96 netěsnících oken za nová a zlepšit vybavení. Po odchodu uprchlíků a dalších nezbytných úpravách by pak budovy mohly sloužit původnímu účelu, tedy k ubytování studentů.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související