Do třetího pokolení. Povídka o mladém Američanovi, kterého i za oceánem dostihne tragédie jeho předků

15. leden 2023

Příběh o vině otců, která přechází na syny do třetího a čtvrtého pokolení, napsala současná spisovatelka Pavla Horáková. Ve své povídce vypráví o mladém Američanovi, jehož i za velikou louží dostihne dávná tragédie jeho českých předků.

Čte: Michal Štěrba
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 16. 10. 2021

Povídka Do třetího pokolení vyšla v časopise Host v roce 2019. Pro Český rozhlas ji o dva roky později v plzeňském studiu načetl herec Michal Štěrba.

„V roce 1923 kronikář zapsal, že z Ameriky přijel Vachkovic Štěpán, který tam vlastním úsilím vystudoval na kněze, a zde ve Lhotě sloužil svou první mši. O rok později poslal zdejšímu kostelu darem zvon. Rodina Vachkova se díky tomu těšila ohromné úctě, avšak již napřesrok upadla vinou nejmladšího syna Martina do nejhlubší hanby. Do kostela už se od té doby nikdo z rodiny neodvažoval vstoupit.“

Pavla Horáková

Plzeňská rodačka Pavla Horáková (1974) jako spisovatelka debutovala detektivní trilogií pro děti s názvem Tajemství Hrobaříků, Hrobaříci v Podzámčí a Hrobaři a Hrobaříci, která vycházela postupně v letech 2010 až 2012.

Pavla Horáková

Spolu s Jiřím Kamenem pro Český rozhlas Vltava připravila cyklus Polní pošta věnovaný dopisům a pamětem českých vojáků v první světové válce, na nějž navázali publikacemi Přišel befel od císaře pána (2015) a Zum Befehl, pane lajtnant (2018).

Ve stejném roce vydala svůj první velký román pro dospělé s názvem Teorie podivnosti, v následujícím roce za něj získala Magnesii Literu v kategorii próza. V roce 2021 jí vyšel druhý román pro dospělé Srdce Evropy, příběh dvou žen, které od sebe dělí sto let – současné učitelky Anežky a svérázné moravské venkovanky Kateřiny.

Pavla Horáková je také autorkou řady povídek. Píše je i „na objednávku“, například pro Český rozhlas. Jak sama říká, nevadí jí být svázaná nějakým zadáním. „Naopak, u menších útvarů to vítám. Když mám dané mantinely, pokud jde o obsah i rozsah, pracuje se mi snáz. Navíc mám spoustu poznámek, které se mi nehodí do románů a naopak se z nich dá vytvořit ucelený krátký příběh. Takže vítám, když mě čas od času někdo osloví a já můžu sáhnout do šuplíku pro uleželý námět.“ 

V archivu Českého rozhlasu najdeme například její původní povídky Aerovka cililink, Stokoruna nebo Návrat.

Spustit audio

Související