Do ulic Prahy vyjela první tramvaj v novém barevném provedení. Červenošedý design se objeví i ve středních Čechách

19. květen 2021 18:34

Při cestě Prahou jste si možná všimli neobvyklé tramvaje. Dopravní podnik ve středu představil první vůz v novém barevném provedení. Červený a šedý kabát mají v budoucnu obléknout všechny autobusy, tramvaje a vlaky v systému Pražské integrované dopravy - tedy i ty spoje, které zajíždějí až do středních Čech.

Rozdíl oproti současné barevné úpravě není úplně zásadní, odlišnosti tam ale přece jen jsou. Základní jsou jen dvě barvy: červená a světle šedá.

Červené pruhy jsou na voze svislé, nikoli vodorovné, jako je tomu nyní. Nové je také logo pražské integrované dopravy. To je nyní jednodušší, čistší a tvoří ho jen tři písmena zkratky PID, vyvedená minuskami.

Tramvaj zatím jezdí jen jedna, je to typ Škoda 14T, který lidé znají z běžného provozu. Ve středu brázdí ulice na lince 17, od čtvrtka ale bude cestující vozit i na dalších linkách, které vyjíždí z vozovny v Kobylisích.

„Budeme ji střídat na linkách 3, 8, 10 a 17. Nový design se bude objevovat nejdříve na autobusech,“ popisuje pro Radiožurnál ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Zatím jeden autobus ve stejné barevné úpravě jezdí v Praze od loňského září. Další by měly přibýt na konci roku. Všechny by pak měly být přebarvené a s novým logem do deseti let.

Město ani dopravní podnik úpravy nestojí změna žádné peníze navíc. Jak zmínil Witowski, kupované vozy už se pořizují s novým vzhledem, u těch stávajících se pak čeká na servis nebo nutné opravy. To je případ i té vůbec první tramvaje.

„Tramvaj prošla celkovou opravou, takže by se stejně nový lak nebo nový polep dělal. Díly byly vybrány s designéry tak, aby při údržbě nebo výměně náhradních dílů bylo přelakování ještě ekonomičtější než dnes,“ vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Nový jednotný vzhled má mimo jiné lidem v Praze a středních Čechách pomoct na první pohled poznat, v kterém dopravním prostředku jim platí jízdenka PID nebo Lítačka.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio