Do Varů připluje mořský vlk i Obvyklý podezřelý. Hvězdami 56. ročníku MFF budou Geoffrey Rush a Benicio Del Toro

Široký černý klobouk s peřím a opice na rameni. Zákeřného mořeplavce Barbossu si ve filmu Piráti z Karibiku zahrál herec Geoffrey Rush, který přijede už za pár dnů na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. V nadsázce tak lze říct, že po Johnnym Deppovi připluje do Karlových Varů další mořský vlk, tentokrát ale skutečně oscarový. Druhým hvězdným hostem bude hvězda filmu Obvyklý podezřelý Benicio Del Toro. A co pro vás v souvislosti s festivalem chystá Radiožurnál?

KVIFFGeoffrey Rush získal zlatou sošku za roli geniálního, ale zároveň šíleného klavíristy ve snímku Záře. Tento film z devadesátých let je jedním ze tří příběhů, které role australského herce připomenou. Dalším bude drama Králova řeč. V něm ztvárnil australský herec terapeuta, který se snaží prvního muže britského impéria odnaučit koktat a zároveň s ním naváže zvláštní přátelství.

Na počest další festivalové hvězdy Benicia Del Tora se bude ve Varech promítat jeho asi nejznámější snímek Obvyklý podezřelý a Traffic - Nadvláda gangů. Filmoví fanoušci ho ale mohou znát také například jako svérázného právního Dr. Gonza z šílené komedie Strach a hnus v Las Vegas. Nejnověji můžete Benicia Del Tora vidět v kriminálním thrilleru Reptile (2022) z produkce Netlix, v němž si zahrál společně s Justinem Timberlakem.

Čtěte také

Projekt SymfoMIG

S oznámením titulu, který festivalovou přehlídku otevře, zatím organizátoři vyčkávají. „Žijeme v hektické době. Postcovidová doba na nás pořád ještě dopadá, lidé se rozhodují na poslední chvíli nebo se mění doba natáčení. Proto Karel Och ještě neoznámil film na zahájení,“ vysvětlil prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

O hudební zahájení se postará kapela MIG21 posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. S frontmanem kapely Jiřím Macháčkem si zatančí i členky baletu naší první
scény.

Odpočinkové centrum z kontejnerů

Umělecký ředitel 56. ročníku Karel Och připravil s kolegy pro návštěvníky festivalu nové odpočinkové centrum, které bude sousedit s hotelem Thermal.

Hudební speciál Filmžurnál

„Stavba KVIFF TV Park byla navržena velmi prestižním architektonickým studiem Chybík a Kryštof. Kontejnery postavili na bok, na výšku. Několik desítek vedle sebe jich bude vytvářet úžasný prostor, kde bude k vidění celá řada akcí – diskuze s tvůrci, krátké rozhovory s delegacemi soutěžních filmů. Bar bude v plném proudu, večerní program zařídí významní dýdžejové,“ popsal Och.

Radiožurnál ve Varech

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech začne 1. července a Radiožurnál bude mít opět po celou dobu na Sadové kolonádě své mobilní studio, odkud bude vysílat každý den mezi 9. a 17. hodinou.

Těšit se můžete na speciální festivalové hosty i na tradiční den s Českým rozhlasem. Jeho vrcholem bude hudební speciál Filmžurnál, kterým vás kromě moderátora Vladimíra Kroce provede oblíbená dvojice Jiří Krhut a Štěpán Kozub.

autoři: Martin Hrnčíř , agf , and
Spustit audio

Související