Do vesmíru jedině s ručníkem! Stopařův průvodce Galaxií je mostem mezi Monty Pythony a Zeměplochou

27. květen 2022

Slavíte ručníkový den? 25. květen si fanynky a fanoušci spisovatele Douglase Adamse připomínají tohoto britského autora viditelným nošením právě ručníku. Vzdávají tak hold Adamsovu dílu Stopařův průvodce po Galaxii, ve kterém je ručník nejpotřebnější věcí pro mezihvězdné stopaře. „Je to sice sci-fi komedie, ale Adams si z vesmíru spíš udělal hřiště pro své absurdní nápady a situační gagy,” říká o Stopařovi jeden z moderátorů filmového magazínu Čelisti Antonín Tesař

Zároveň je prý ve Stopaři podle Tesaře pod třeskutým humorem schovaný i pesimismus. Stopařův průvodce je vlastně dost ponurá kniha, vtipy často plynou z čelení radikální absurditě vesmíru, postavy jsou vrhané do temných situací, ale všechno je to pojaté z velkou nadsázkou.

Stopaři Jarda Petřík a Tonda Tesař

Spoustou nápadů hýří především první dvě knihy, které jsou z velké části postavené na původní rozhlasové hře. Ta se na konci 70. let ve Velké Británii stala velkým fenoménem i díky speciálním zvukovým efektům. Další díly už vznikaly jako literární projekty a energii nashromážděnou v prvních dvou spíš rozmělňují. Je to rozvláčnější, ale i chmurnější čtení.

Knihy Douglase Adamse

Antonín Tesař Stopařova průvodce po Galaxii co do množství bizarních nápadů a absurdních situací přirovnává ke svého druhu Alence v říši divů ve vesmíru, který je v podstatě tím hlavním hrdinou celého díla. Douglas Adams je coby mistr evokací a hypertextovosti v podobě spousty odboček zároveň takovým mostem mezi Monty Pythony a Doctorem Who a Zeměplochou Terryho Pratchetta nebo Červeným Trpaslíkem.

Který současný animovaný seriál je nihilističtějším a bláznivějším pokračováním Stopařova průvodce po Galaxii? Jaká je Stopařova spojitost s albem OK Computer od Radiohead? A líbilo by se Douglasi Adamsovi filmové zpracování jeho stěžejního díla? Poslechněte si celý rozhovor a neházejte ručník do ringu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.