Dobrá zpráva pro rodiče školáků v Přerově. Přibyla další parkovací místa režimu „kiss and ride“

5. prosinec 2022 14:50

Přerovská radnice změnila systém parkování v okolí základních škol. Rodiče můžou nově na vyhrazených místech zastavit, nechat děti vystoupit či je vyzvednout po vyučování a odjet. 

Omezení platí ve všední dny v čase od 6 do 17 hodin. Zástupci města si od zavedení režimu kiss and ride slibují zvýšení bezpečnosti dětí i plynulejší provoz zejména v ranní špičce.

Před základní školou Svisle jsou rodičům k dispozici nově tři parkovací místa systému kiss and ride. „Je to super, protože parkování je tady špatné,“ těší například paní Jitku, která se o těch parkovacích místech dozvídá při natáčení naší reportáže.

Systém „Kiss and ride“ se v Přerově rozrůstá

Parkovací systém kiss and ride už více než rok funguje u základní školy v místní části Předmostí. Protože se osvědčil, přerovský magistrát ho teď zavádí i před ostatní školy ve městě. „Byla po tom poptávka ze strany rodičů. Přišla s tím už v předchozím volebním období Komise pro rozvoj, investice a dopravu, takže se to rozpracovalo. A není to jen o tom, že si někdo řekne: Tady uděláme nějaké čáry. Projektant dopravních staveb to musí vyprojektovat a musí to schválit i policie. Takže ten proces byl poněkud delší,“ vysvětluje první náměstek primátora Tomáš Navrátil z hnutí ANO.

Tam kde před školami nejsou parkoviště, plánuje magistrát vybudovat pro rodiče školáků parkovací zálivy. „Bude tam muset dojít k přestavbě toho daného prostoru,“ dodává Navrátil. Podle něj teď magistrát zvažuje zavedení systému kiss and ride také před vybranými mateřskými školami.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio