Dobřany zvou do svého nového příměstského parku, nabízí prostor pro sport, odpočinek i kulturu

25. duben 2015

Naučnou stezku, kapli, zvoničku nebo přírodní labyrinty a k tomu několik kilometrů pěšin a cest najdete na okraji Dobřan u Plzně. Místní lidé a město tu obnovili téměř zaniklý lesopark Martinská stěna.

Sedm let trvala obnova příměstského parku Martinská stěna v Dobřanech na Plzeňsku. Zpustlý a zarostlý prvorepublikový lesopark na okraji města chodili zpočátku uklízet brigádně místní lidé. Pak se podařilo obnovit kapli Čtrnácti svatých pomocníků a nakonec se do revitalizace lesoparku zapojilo i město Dobřany. Získalo dotaci a za celkem šest milionů korun vzniklo atraktivní místo pro vycházky, odpočinek, sportovní i kulturní aktivity.

„Je tu čtrnáct zastavení, protože na začátku toho parku je kaple Čtrnácti svatých pomocníků, jsou tu různé atrakce. Za kopcem je pískovcová stěna a u ní je přírodní divadlo," popsal stručně starosta Dobřan Martin Sobotka.

Kaple Čtrnácti svatých pomocníků byla během komunistické éry téměř zničena. Prvním krokem ke zřízení nového parku byla právě její obnova. Lidé se mohou vydat na procházku po několika kilometrech mlatových i přírodních cest nebo po naučné stezce. Navštívit mohou i zvoničku nebo přírodní labyrint. Zajímavostí je ale jedna z cestiček, která nikam nevede.

„Je potřeba ukázat problém krajiny, který se stává: Cesty jsou třeba ještě namalované ve starých mapách, ale v terénu je už nenajdete. Někteří zemědělci, aby získali co největší výměru, je zaořou; někdy je to jenom z pohodlnosti. Víme i o jednom traktoristovi, který to dělá tak trochu jako sport; neustále rozšiřuje pole na úkor cest, na úkor lesů a je to škoda pro českou krajinu," vysvětlil význam cestičky dobřanský starosta.

Obnova lesoparku Martinská stěna v Dobřanech stála šest milionů korun, dva miliony získalo město jako dotaci.

autoři: čer , sch
Spustit audio