Dobřichovice se proslavily jako nejteplejší místo v republice. Jaké tam bývají zimy?

15. prosinec 2022

Dobřichovice už 10 let drží teplotní rekord. Dobrovolná meteoroložka Zdenka Polanecká tam v srpnu 2012 naměřila vůbec nejvyšší teplotu v České republice v historii měření. Přístroje tehdy ukázaly 40,4°. Vysoké teploty tam zaznamenala i letos v říjnu, kdy teploměr vyšplhal na 20°C.

Zdenka Polanecká zaznamenává údaje o počasí v Dobřichovicích už od roku 1985, kdy se do malého domku na kraji obce nastěhovala. První zkušenosti s pozorováním počasí sbírala už v dětství. Tatínek ji totiž spolu se sestrou posílal sledovat směr a sílu větru nebo se dívat, zda není jinovatka. Její babička zase mívala v zásobě neuvěřitelné množství lidových pranostik. Od roku 1999 spolupracuje jako dobrovolná meteoroložka s Českým hydrometeorologickým ústavem v Praze.

Uprostřed zahrady paní Polanecké stojí 10 metrů vysoký stožár a několik záhadných objektů. „Mám tam všechny přístroje, které dobrovolný meteorolog potřebuje, a sice měření teploty ve 2 metrech, v 5 centimetrech nad zemí, srážkoměr, měření vlhkosti, měření větru,“ vysvětluje stále usměvavá dáma. Naměřené hodnoty sice odečítají přístroje, ale sama musí třikrát denně vyběhnout ven a pozorovat na zahradě jevy, které přístroje neumí změřit. Sleduje, kolik je na obloze mraků nebo zda je jinovatka.

Paní Polanecká doma opatruje několik sešitů, kam už více než třicet let zaznamenává nejen teplotní údaje, ale také zajímavé poznámky. Ze záznamů vyplývá, že v Dobřichovicích bývají poměrně vysoké teploty i v zimě. „Kolem Vánoc vždycky nastává oteplení,“ listuje paní Polanecká sešitem. „Od roku 2011 bylo vždycky kolem Vánoc hodně nad nulou. Představte si, že 24. prosince 2014 jsme měli 12,3°C.“

Co říkají lidové pranostiky? Kdy byly v Dobřichovicích poslední bílé Vánoce? A kdy se dalo bruslit na Berounce? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio