Dobrou zmrzlinu poznáte podle fronty, radí zmrzlinář Jan Hochsteiger

30. srpen 2018

Zmrzlinou se prý nepřejíte. Alespoň Janu Hochsteigerovi se to ještě nikdy nepodařilo. „Zmrzlinu mohu snídat, obědvat i večeřet… a mám ji pořád rád,“ usmívá se v rozhovoru s Hankou Shánělovou známý pražský zmrzlinář Jan Hochsteiger.

„U nás v cukrárně máme takzvaný bezedný kelímek na zmrzlinu. Rekordmanem v množství zmrzliny na posezení je pán, který k nám jezdí z Plzně na arašídovou a pistáciovou. Jeho osobní rekord je tři a tři čtvrtě kila!“ říká.

Jak poznat dobrou zmrzlinu?

Dobrou zmrzlinu prý poznáte podle několika základních věcí. „Většinou platí, že je tam, kde se dobrou zmrzlinou skutečně zabývají, tedy ve zmrzlinářství. Přijdete-li někam, kde mají 40 druhů zmrzliny, většinou se tam zmrzlinou někdo opravdu zabývá a je šance, že zmrzlina bude dobrá.“

Během rozhovoru došlo i na to, jak se zmrzlina vyráběla kdysi a jak se vyrábí dnes

Obecně platí, že čím křiklavější barva (především u smetanové zmrzliny), tím je pravděpodobnější, že je zmrzlina něčím obarvená. „Naopak orientovat se můžete podle typické české fronty. Čeští lidé jsou velmi chytří a vědí, kde mají frontu stát,“ usmívá se Jan Hochsteiger.

On sám má na pultě na 40 druhů zmrzliny, denně jí vyrobí na 700 kilogramů. A nechybí u něj ani neobvyklé druhy, například zmrzliny z piva, chřestu, kefíru nebo špenátu.

autoři: Hanka Shánělová , als